Skip to main content

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο δυτικό Αφγανιστάν – Για «τεράστιες απώλειες» κάνουν λόγο οι αρχές

REUTERS/Ali Khara

Πάνω από 2.400 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού που συγκλόνισε τη χώρα το Σάββατο

Σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα το δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών και σεισμολογικών ερευνών (USGS), κι ενώ η χώρα δεν έχει προλάβει να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε ο σεισμός του Σαββάτου που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 2.400 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός, σε σχετικά μικρό βάθος, καταγράφτηκε περί τις 05:10 (τοπική ώρα· στις 03:40 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ. Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε σεισμό 6,3 βαθμών στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα που προκάλεσε ο νέος σεισμός, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Τζανάν Σαγίκ. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Χεράτ εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως μερικές περιοχές, γειτονικές περιφερειών που είχαν ισοπεδωθεί από προηγούμενους σεισμούς, καταγράφουν «τεράστιες απώλειες».

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είχαν τραυματισθεί όταν πολλαπλές σεισμικές δονήσεις είχαν ισοπεδώσει μερικές ημέρες νωρίτερα χιλιάδες κατοικίες βορειδυτικά της πόλης Χεράτ. «Κινητές ιατρικές ομάδες και αξιωματούχοι εργάζονται μαζί για τη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο», ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη.

Το Αφγανιστάν έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών, πολλοί από τους οποίους σημειώνονται στην περιφέρεια Χίντου Κους που συνορεύει με το Πακιστάν.

Οι προσπάθειες αρωγής και διάσωσης μετά τους σεισμούς του Σαββάτου εμποδίζονται από το γεγονός ότι υποδομές καταρρέουν έπειτα από δεκαετίες πολέμου και την απουσία ξένης βοήθειας που άλλοτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας, αλλά έχει στερέψει αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη βοήθεια, αντιμετωπίζει επίσης περικοπές και πολλά προβλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters