Skip to main content

Μεντβέντεφ: Προειδοποιήσεις για την «στρατιωτικοποίηση» της Ιαπωνίας

Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS

Η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν πολύπλοκες σχέσεις.

H “στρατιωτικοποίηση” της Ιαπωνίας περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν πολύπλοκες σχέσεις που έχουν στιγματιστεί από μία διαμάχη για την κυριαρχία εδαφών εδώ και δεκαετίες, σχετικά με μερικά μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού μικρά νησιά που ελέγχει η Ρωσία και βρίσκονται στα ανοιχτά της νήσου Χοκάιντο.

Η Μόσχα τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, με την Ιαπωνία να τα διεκδικεί ως τις βόρειες περιοχές της.

Η διαμάχη για την αναφερόμενη περιοχή, την οποία κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση κατά τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει αποτρέψει το Τόκιο και τη Μόσχα να υπογράψουν μία συμφωνία ειρήνης για την επίσημη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Είναι λυπηρό ότι οι αρχές της Ιαπωνίας ακολουθούν μία πορεία για μία νέα στρατιωτικοποίηση της χώρας”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Μεντβέντεφ.

“Στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται κοντά στις Κουρίλες Νήσους, περιπλέκοντας σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού”.

Δεν στάθηκε δυνατό να γίνει μία άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, αλλά και με το πρωθυπουργικό γραφείο εκτός του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να σχολιάσουν.

Η Ρωσία αποφάσισε φέτος να ανακηρύξει την 3η Σεπτεμβρίου -την ημέρα μετά από την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-ως “την Ημέρα της Νίκης κατά της Στρατιωτικοποιημένης Ιαπωνίας”, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ιαπωνία με τη βοήθεια των ΗΠΑ επεκτείνει τις στρατιωτικές υποδομές της, αλλά και αυξάνει τις αγορές όπλων.

280.000 επαγγελματίες στρατιωτικοί το 2023

Εξάλλου, περίπου 280.000 πολίτες έχουν μέχρι σήμερα εγγραφεί μέσα στο 2023, για επαγγελματική θητεία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε σήμερα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Επισκεπτόμενος τη Ρωσική Άπω Ανατολή ο ίδιος είπε, ότι συναντήθηκε με ντόπιους αξιωματούχους προκειμένου να συνεργαστούν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, περίπου 280.000 πολίτες έγιναν δεκτοί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων επί τη βάσει της υπογραφής συμβολαίων», μέσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και έφεδροι μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Μεντβέντεφ.

Την προηγούμενη χρονιά, η Ρωσία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την αύξηση του αριθμού του μάχιμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών της κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στο 1,5 εκατομμύρια μέλη.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τις βαριές, αλλά μη ανακοινώσιμες ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters