Skip to main content

Μπάιντεν: Προανήγγειλε συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ το φθινόπωρο

REUTERS/Evelyn Hockstein

«Ελπίζω να συνεχίσουμε το φθινόπωρο τη συζήτηση που κάναμε στο Μπαλί το 2022»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή πως σκοπεύει «πάντα» να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος άλλωστε αναμένεται τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ για τη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού (του APEC).

«Ελπίζω να συνεχίσουμε το φθινόπωρο τη συζήτηση που κάναμε στο Μπαλί. Το προεξοφλώ», είπε ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ στο Καμπ Ντέιβιντ, όχι μακριά από την Ουάσιγκτον.

Αναφερόταν στη συνάντησή του με τον κ. Σι τον Νοέμβριο του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια συνόδου της G20.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση παρότι στην σύνοδο Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» του Πεκίνου, αλλά και παρότι την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα από πολλές απόψεις», αναφερόμενος ιδίως στο ποσοστό ανεργίας και στη γήρανση του πληθυσμού του ασιατικού γίγαντα.

Ο Μπάιντεν ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σεούλ και το Τόκιο

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γιούτα είχε προσθέσει πως αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς «όταν κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα».

Ωστόσο διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά παρακολουθώ», συμπλήρωσε.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του Πεκίνου όταν αποκάλεσε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «πρόκληση» από την κινεζική διπλωματία.

Η κυβέρνησή του κ. Μπάιντεν ξανάρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές υψηλού επιπέδου με την κινεζική, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, αρχής γενομένης με αυτήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο πλευρές να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

Μήνυμα ενότητας απέναντι στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  φιλοξένησε την Παρασκευή (18/8) στο Καμπ Ντέιβιντ τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ για τριμερή σύνοδο κορυφής που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα.

Οι τρεις ηγέτες ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα διαβουλεύονται συστηματικά και άμεσα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε το «πολιτικό θάρρος» των προσκεκλημένων του, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν ιστορικές διαφορές που απορρέουν από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου (1910-1945).

«Δεν μιλάμε για μια ημέρα, μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Πρόκειται για δεκαετίες» συνεργασίας, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία πυροδότησε επικρίσεις από το Πεκίνο.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» και τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις» του Πεκίνου, εν μέσω έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo στη θαλάσσια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση οι τρεις ηγέτες, στην οποία υπογραμμίζουν επίσης τη «σπουδαιότητα της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων». Προανήγγειλαν επίσης τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για πολλά χρόνια και τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας στο κορυφαίο επίπεδο, «κόκκινου τηλεφώνου» για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου επικρατεί ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και για ενδεχόμενη κινεζική στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν.

Δηκτικό σχόλιο του κινέζου ΥΠΕΞ

Το Πεκίνο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Απευθυνόμενος στις ηγεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σχολίασε δηκτικά πρόσφατα: «Μπορείτε να ξανθύνετε τα μαλλιά σας ή να λεπτύνετε τη μύτη σας όσο θέλετε. Δεν θα γίνετε ποτέ Ευρωπαίοι ή Δυτικοί».

«Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι ρίζες μας» τόνισε, προτρέποντας το Τόκιο και τη Σεούλ να συνεργαστούν με το Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά πως μερίδα της κοινής γνώμης τόσο στην Ιαπωνία όσο και, κυρίως, στη Νότια Κορέα δεν βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση Τόκιο-Σεούλ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι να δοθεί συνέχεια στην τριμερή συνεργασία μετά την αλλαγή προσώπων στην εξουσία. Για παράδειγμα, η θητεία του νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν λήγει το 2027 και δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ