Skip to main content

Σεργκέι Κοτόφ: Το πλοίο που έβαλαν «στο μάτι» ουκρανικά USVs- «Η επίθεση αποκρούστηκε», λέει η Μόσχα

Ministry of Defense of the Russian Federation

Κλιμάκωση της έντασης μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα πως τερματίζει τη συμφωνία η οποία επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών έπειτα από έναν χρόνο.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι απέκρουσε επίθεση από ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) εναντίον της κορβέτας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Σεργκέι Κοτόφ.

Αν και το περιστατικό παραμένει ανεπιβεβαίωτο, υποδηλώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει πράξη την προειδοποίησή να διευρύνει τις επιθέσεις της στη Μαύρη Θάλασσα, αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως θα θεωρεί στο εξής οποιοδήποτε πλοίο κινείται προς την κατεύθυνση ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα στρατιωτικό στόχο, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα πως τερματίζει τη συμφωνία η οποία επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών έπειτα από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε δύο ουκρανικά USV που συμμετείχαν σε επίθεση στο Σεργκέι Κοτόφ ένα μεγάλο περιπολικό πλοίο Project 22160 και ένα από τα τέσσερα υπερσύγχρονα σκάφη που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Απόψε, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν μια ανεπιτυχή προσπάθεια να επιτεθούν στο περιπολικό Σεργκέι Κοτόφ του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εκτελεί καθήκοντα ελέγχου της ναυσιπλοΐας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, με δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά την απόκρουση της επίθεσης, και τα δύο εχθρικά τηλεκατευθυνόμενα σκάφη καταστράφηκαν από πυρά  του ρωσικού πλοίου σε απόσταση 1.000 μέτρων και 800 μέτρων. Δεν υπήρξαν θύματα», πρόσθεσε το υπουργείο. «Το Σεργκέι Κοτόφ συνεχίζει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του».