Οι γιατροί στη Γερμανία έχουν ζητήσει την καθιέρωση του μεσημεριανού ύπνου, ως τρόπο αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών που εμποδίζουν την παραγωγικότητα.
Οι Γερμανοί καλούνται να υιοθετήσουν τις συνήθειες των κατοίκων των θερμότερων περιοχών της νότιας Ευρώπης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
«Θα πρέπει να προσανατολιστούμε στο πώς εργάζονται οι άνθρωποι στη ζέστη στις νότιες χώρες: να ξυπνάμε νωρίς, να δουλεύουμε παραγωγικά το πρωί και να κάνουμε σιέστα το μεσημέρι», ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας (BVOeGD) Γιοχάνες Νίσεν.
Γιατί όμως χρειάζεται αυτή την αναθεώρηση η Γερμανία;
Οι γιατροί της BVOeGD ζητούν τα πιο απαιτητικά μέρη της εργάσιμης ημέρας να μεταφερθούν το πρωί, προτού οι εργαζόμενοι κουραστούν από την έντονη ζέστη.
«Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο παραγωγικοί όσο συνήθως όταν κάνει ζέστη», είπε ο Νίσεν. «Ο κακός ύπνος λόγω της ζέστης τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα συγκέντρωσης».
Η έκκληση να αναδιαμορφωθούν τα γερμανικά πρότυπα εργασίας για να είναι πιο κοντά σε αυτά που ισχύουν στη νότια Ευρώπη έρχεται καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η χώρα μας υποφέρουν από αλλεπάλληλους καύσωνες και ακραίες θερμοκρασίες. Αν και η Γερμανία δεν γνωρίζει τον καύσωνα που πλήττει την νότια Ευρώπη, οι θερμοκρασίες που επικρατούν βρίσκονται γύρω στους 35°C, ενώ ρεκόρ 38.8°C καταγράφηκε στην Βαυαρία.
Ο Νίσεν ζήτησε επίσης «επαρκείς ανεμιστήρες και ελαφρύτερα ρούχα, ακόμα κι αν οι κανόνες ενδυμασίας για ένα γραφείο δεν το επιτρέπουν». Οι εργαζόμενοι, και οι άνθρωποι γενικά, πρέπει να βεβαιωθούν ότι πίνουν πολύ περισσότερο νερό και τρώνε σε πολλές μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε.
«Ένα κρύο ποδόλουτρο κάτω από το γραφείο θα ήταν μια άλλη εναλλακτική για να δροσιστείτε ενώ εργάζεστε από το σπίτι», είπε.