Skip to main content

Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Ενισχύεται το αντι-δυτικό μέτωπο, εντάσσεται το Ιράν

Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

Περιφρονητικός ο Πούτιν προς τη Δύση

Η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ομιλία του σε μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ήταν η πρώτη του σε μια διεθνή συνάντηση μετά τo πραξικόπημα-μαριονέτα του Πριγκόζιν και της Wagner.

Ο κ. Πούτιν υποστήριξε τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών της SCO σε τοπικά νομίσματα – θεωρούνται ως μια προσπάθεια αμβλύνσεως των κυρώσεων.

Η σύνοδος κορυφής SCO του 2023 πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την ηγεσία της Ινδίας.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να στείλει ένα μήνυμα περιφρόνησης στη Δύση, λέγοντας ότι «η Ρωσία αντιμετωπίζει όλες αυτές τις εξωτερικές κυρώσεις, πιέσεις και προκλήσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται όσο ποτέ άλλοτε».

Έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις από τότε που η ομάδα μισθοφόρων της Wagner διοργάνωσε μια βραχύβια ανταρσία στα τέλη Ιουνίου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που εθεάθη με μια ομάδα διεθνών ηγετών.

Πούτιν και Σι στην ψηφιακή ασιατική Σύνοδο Κορυφής υπό την προεδρία Μόντι

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από τις χώρες της SCO που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας για την προστασία της συνταγματικής τάξης και της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών», είπε μιλώντας από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι περισσότερο από το 80% του εμπορίου μεταξύ Κινέζων και Ρώσων ήταν σε ρούβλια και γιουάν και προέτρεψε και άλλα μέλη της SCO να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τα μέλη της SCO να ενισχύσουν το εμπόριο, τη συνδεσιμότητα και τη τεχνολογική συνεργασία, μεταξύ άλλων. Αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα ούτε στον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε στην ολοένα και πιο διεκδικητική στάση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Ινδία – ιστορικά αδέσμευτη – έπρεπε να ακολουθήσει δύσκολες διπλωματικές ισορροπίες, λόγω των ολοένα και ισχυρότερων δεσμών της με τη Δύση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν στρώσει το κόκκινο χαλί για τον κ. Μόντι όταν έγινε δεκτός στην Ουάσιγκτον σε επίσημη επίσκεψη.

Ενώ ο κ. Μόντι μίλησε για την περιφερειακή ασφάλεια, δεν ανέφερε την Κίνα, τον άλλο γείτονα με τον οποίο η Ινδία έχει από καιρό εχθρικές σχέσεις. Ινδοί και κινεζικοί στρατιώτες πολέμησαν θανατηφόρες συγκρούσεις στα επί μακρόν αμφισβητούμενα σύνορά τους το 2020 και οι εντάσεις παραμένουν μέχρι σήμερα.

«Διασυνοριακή τρομοκρατία»

Η Δύση βλέπει όλο και περισσότερο την Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα, αν και το Δελχί.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας προέτρεψε τα μέλη να συνεργαστούν για τη διασυνοριακή τρομοκρατία.

«Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία ως μέσο στις πολιτικές τους, (δίνουν) καταφύγιο σε τρομοκράτες… Ο SCO δεν πρέπει να διστάσει να επικρίνει τέτοιες χώρες», δήλωσε ο κ. Μόντι.

Τέτοιες δηλώσεις θεωρούνται πάντα ότι απευθύνονται στο γειτονικό Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός του, Σαχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι τα κράτη του SCO πρέπει να λάβουν μέτρα για την «καταπολέμηση των τριών κακών της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του αυτονομισμού».

Αλλά είπε επίσης ότι οι θρησκευτικές μειονότητες δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούνται για την «επιδίωξη εσωτερικών πολιτικών σκοπών» – που θεωρείται ως σπόντα προς την Ινδία, την οποία το Πακιστάν έχει συχνά κατηγορήσει ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων μειονοτήτων.

Η κυβέρνηση του κ. Μόντι απέρριπτε πάντοτε τα στοιχεία ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Ινδίας.

Σι Τζινπίνγκ: Να διαφυλαχθεί η περιφερειακή ειρήνη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε τη σημασία της διαφύλαξης της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Προέτρεψε τα μέλη του SCO να «ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους».

Ένας παράγοντας για τον οποίο όλα τα μέλη φαίνεται να συμφωνούν ομόφωνα ήταν η διατήρηση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από δύο χρόνια.

Μια κοινή δήλωση που αναμένεται αργότερα θα πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς τα έθνη της SCO σκοπεύουν να συνεργαστούν για το Αφγανιστάν.

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας δημιούργησαν τον SCO το 2001 ως αντίμετρο για τον περιορισμό της επιρροής της Δύσης στην περιοχή. Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν το 2017.

Η ομάδα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία και την Κίνα, με δεδομένο ότι οι σχέσεις τους με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί. Οι ειδικοί λένε ότι οι δυνατότητες της ομάδας δεν μπορούν να υποτιμηθούν, παρά την ύπαρξη πιο σημαντικών ομάδων όπως τα Brics, η G20 και η G7.

Στις χώρες που ανήκουν στον SCO περιλαμβάνεται περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με την ένταξη του Ιράν, θα ελέγχει περίπου το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Το Ιράν έγινε το 9ο μέλος του Οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η ένταξη του Ιράν θα ενισχύσει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του SCO, αλλά θα προκαλέσει οργή στις δυτικές πρωτεύουσες. Καθώς η SCO αντιπαρατίθεται όλο και περισσότερο με τα υπό δυτική ηγεσία φόρουμ, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για την Ινδία να επιτύχει διπλωματική ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών παγκόσμιων εταίρων της.

Ο Πούτιν πάντως πιέζει να ενταχθεί και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία.

Ωστόσο, οι Ινδοί διπλωμάτες δηλώνουν βέβαιοι ότι διατηρούν την εξωτερική τους πολιτική ανεξάρτητη χωρίς να προσχωρούν στη μία ή την άλλη ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο το Δελχί διαχειρίζεται τη διπλωματία του και τις διαφορές του με τη Ρωσία, την Κίνα και το Πακιστάν θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον του SCO.

Πηγή: BBC