Skip to main content

Ποιος πληρώνει τη μακιγιέζ της Μέρκελ

Σύμφωνα με την Ενωση Γερμανών φορολογουμένων, η κυβέρνηση ξόδεψε για τον καλλωπισμό όλων των πολιτικών περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το 2022. Ποσό, σχεδόν κατά 80% μεγαλύτερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Η Άγκελα Μέρκελ , μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία, διατήρησε ένα «ειδικό» προνόμιο: Το  γερμανικό κράτος πληρώνει μια κομμώτρια και μακιγιέζ, για να περιποιείται την πρώην καγκελάριο, πριν τις εξόδους της, όπως γράφει η βερολινέζικη Tagessspiegel. «Ουδείς καγκελάριος έχει προικιστεί τόσο αφειδώς αφότου άφησε τα καθήκοντά του, όσο η Άγκελα Μέρκελ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Μέρκελ για να διατηρεί τις επαφές της με τον πολιτικό κόσμο, έχει ένα γραφείο με εννέα μόνιμες θέσεις και ένα αυτοκίνητο από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Τώρα αποδεικνύεται ότι  εξασφάλισε και ένα ειδικό προνόμιο, εκτός από τον προϋπολογισμό για το προσωπικό του γραφείου της: Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία πληρώνει μια επαγγελματική βοηθό, που περιποιείται την κόμμωση και το μακιγιάζ της πρώην καγκελαρίου, ακόμη και για τα ιδιωτικά της ραντεβού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αυτό προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της κυβέρνησης με το γραφείο της Μέρκελ», που είναι στη διάθεση της Tagesspiegel. Τα σχετικά έγγραφα εκδόθηκαν βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (IFG). Σύμφωνα με τα έγγραφα, μία ανεξάρτητη «βοηθός» θα συνεχίσει να συνοδεύει τη Μέρκελ σε τακτική βάση όταν ταξιδεύει. Πρόκειται για μια γυναίκα που εργάζεται ως «hair & make-up artist» και ως σχεδιάστρια μόδας στο Βερολίνο.

Τόσο η Καγκελαρία όσο και το γραφείο της Μέρκελ, επιβεβαίωσαν ότι  η «ειδική βοηθός» πληρώνεται από τον  ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουν οι φορολογούμενοι ότι πρέπει να πληρώνουν και για τους μακιγιέρ και τους κομμωτές των πολιτικών. Επομένως, αυτές οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να καταβληθούν από τους ίδιους τους πολιτικούς», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Άγνωστο το κόστος

Προφανώς ουδείς γνωρίζει πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η «ειδική» βοηθός της Μέρκελ. Από νομική άποψη, όλα είναι εντάξει, τονίζει η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία – «όσον αφορά τα έξοδα για υπηρεσίες μακιγιάζ σε σχέση με τα ραντεβού για την εκτέλεση των συνεχιζόμενων επίσημων καθηκόντων» της πρώην καγκελαρίου. Διότι πρόκειται για «απαραίτητες δαπάνες» σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.

Το κόστος για τη «συνοδεία» της μακιγιέζ ήταν υπερβολικό σε ένα ταξίδι  της Μέρκελ στη Γενεύη, καθώς στα εσωτερικά emails αναφέρεται ότι η βοηθός έμεινε  σε δωμάτιο ξενοδοχείου με περίπου 340 ευρώ τη βραδιά.

Η σημερινή στιλίστρια  της Μέρκελ είναι γνωστή, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις  της Tagesspiegel.  Η λίστα των πελατών που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, δείχνει ότι έχει ως πελάτες εθνικές και διεθνείς διασημότητες. Η Μέρκελ δεν φιγουράρει στη λίστα, αλλά βρίσκουμε έναν προκάτοχό της που βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω των συμφωνιών του με την ρωσική Gazprom: «Ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ».

Ενάμισι εκατομμύριο για κομμώσεις

Σύμφωνα με την Ενωση Γερμανών φορολογουμένων, η κυβέρνηση ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ σε φωτογράφους, κομμωτές και μακιγιέρ το 2022. Η Ενωση έχει υπολογίσει ότι τα σχετικά έξοδα  για όλους τους πολιτικούς ανήλθαν περίπου σε 1,5 εκατ. ευρώ το 2022. Ένα ποσό, σχεδόν κατά 80% μεγαλύτερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Καγκελαρία ξόδεψε περίπου 40.000 ευρώ μόνο για καλλυντικά και κομμωτήριο, όπως αποκάλυψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στις αρχές του έτους. Ο πιο ακριβός ήταν ένας «μακιγιέρ» που συνοδεύει την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ σε φωτογραφικά και τηλεοπτικά ραντεβού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς πήρε περίπου 137.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων, Ράινερ Χολτζνλάγκελ  εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία  για το γεγονός ότι οι εξωτερικές εμφανίσεις  κοστίζουν τόσα πολλά χρήματα στην κυβέρνηση: «Είναι δύσκολο να καταλάβουν οι φορολογούμενοι ότι πρέπει επίσης να πληρώσουν για τους make-up artists και τους κομμωτές  των πολιτικών», τόνισε. Τέτοιες δαπάνες θα πρέπει να «μειωθούν στο ελάχιστο και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να καταβάλλονται από τους ίδιους τους πολιτικούς, νυν και πρώην».