Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Ραμαφόζα- Ξεκινούν οι αφρικανικές προσπάθειες μεσολάβησης

REUTERS/Esa Alexander

Επόμενος σταθμός για τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής η Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, έφτασε στην Ουκρανία την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής, ανέφερε η νοτιοαφρικανική προεδρία στο Twitter.

Αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, το Σάββατο.

Μαζί με τον πρόεδρο της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, ο Ραμαφόζα ηγείται μιας αντιπροσωπείας που περιλαμβάνει ηγέτες από τη Ζάμπια και τις νήσους Κομόρες, καθώς και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι η αποχώρηση την τελευταία στιγμή πολλών μελών της αντιπροσωπείας φαίνεται να περιορίζει το ενδεχόμενο επιτυχίας της προσπάθειας.

Η ειρηνευτική αποστολή θα μπορούσε να προτείνει μια σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» κατά τις αρχικές προσπάθειες διαμεσολάβησης, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Το έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της αποστολής είναι «να προωθήσει τη σημασία της ειρήνης και να ενθαρρύνει τα μέρη να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τη διπλωματία».

Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, απομάκρυνση των τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, αναστολή της εφαρμογής εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Πούτιν και ελάφρυνση των κυρώσεων, εξηγεί το πρακτορείο.

Η μεσολάβηση σημειώνεται εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης, με τις μάχες να έχουν ενταθεί.

Στο μεταξύ, και την ώρα που η Ουκρανία καλωσορίζει την ειρηνευτική αντιπροσωπεία από την Αφρική, στο Κίεβο σήμανε το πρωί της Παρασκευής αεροπορικός συναγερμός.