Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ρωσία

REUTERS/Alex Babenko

Θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει

Τη διενέργεια τοπικών εκλογών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοίνωσε η Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει.

«Οι εκλογές στα νέα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου 2023», ανακοίνωσε η ρωσική εκλογική επιτροπή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τη διεξαγωγή εκλογών σε άλλες ρωσικές περιφέρειες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στην ανατολική και νότια Ουκρανία και οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις περιοχές.

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιφέρειες αυτές τμήμα του εδάφους της αφού διεξήγαγε εσπευσμένα δημοψηφίσματα, όπως τα αποκάλεσε, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία η Δύση και το Κίεβο κατήγγειλαν ως παράνομα.

Σιτηρά: Στον αέρα ξανά η συμφωνία

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν βλέπει θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένου ότι τμήματα της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία «συνεχίζουν να μην πληρούνται».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Δεν έχει ικανοποιηθεί τίποτα από αυτά που συμφωνήθηκαν και μας αφορούν».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters