Skip to main content

Ρωσία: Κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία η Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση

REUTERS/Lisi Niesner

Οι πρώτες ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πραγματοποιήθηκαν στην Λευκορωσία στις αρχές Μαρτίου 2022, αλλά δεν απέδωσαν αποτελέσματα.

Η ουκρανική ηγεσία ήταν έτοιμη να διευθετήσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά υποχώρησε υπό την πίεση των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. Αυτό μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Αν δεν υπήρχε η πίεση των ΗΠΑ σε αυτούς που τοποθέτησαν στην ηγεσία της Ουκρανίας, αυτή η κατάσταση δεν θα είχε συμβεί, Ακόμη και οι ίδιοι οι Ουκρανοί ηγέτες ήταν έτοιμοι για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης και έδωσαν στη Ρωσία γραπτές προτάσεις που εμείς, κατ’ αρχήν, εγκρίναμε», δήλωσε ο Πατρούσεφ, αναφερόμενος προφανώς στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

Ωστόσο, όπως συνέχισε ο Πατρούσεφ, «το πρωί μας έδωσαν [τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας] [τις προτάσεις] κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το βράδυ είπαν: «Όχι, τις εγκαταλείπουμε»». «Αυτό συνέβη μόνο επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες τους πίεσαν και είπαν ότι δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις», τόνισε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Όπως επισήμανε ο Πατρούσεφ, «υπάρχουν ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση», πρώτα και κύρια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.

Το έγγραφο της Κωνσταντινούπολης

Οι πρώτες ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πραγματοποιήθηκαν στην Λευκορωσία στις αρχές Μαρτίου 2022, αλλά δεν απέδωσαν αποτελέσματα.

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022, μετά τον οποίο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, προεδρικός σύμβουλος Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έλαβε για πρώτη φορά από το Κίεβο τις αρχές μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας σε γνώση του, οι οποίες όριζαν, ιδίως, τις δεσμεύσεις της Ουκρανίας για ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς και την άρνησή της να αναπτύξει ξένα στρατεύματα και οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, στο έδαφός της.

Η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκοφ. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση πάγωσαν εντελώς μετά από αυτό και, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το Κίεβο εγκατέλειψε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε ισχύ απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας για την απαγόρευση οποιασδήποτε συνομιλίας με τον Πούτιν.