Skip to main content

Ημέρα Νίκης: Η «μελαγχολική» παρέλαση του Σοβιετικού T-34, στην Κόκκινη Πλατεία

Η επετειακή παρέλαση ανέδειξε επίσης αποδεκατισμένους στρατιωτικούς πόρους της Ρωσίας λόγω της πολεμικής σύγκρουσης, λένε πολιτικοί αναλυτές

Η φτωχή στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης κατέδειξε όχι μόνο την ανασφάλεια της Μόσχας, αλλά  ανέδειξε επίσης τους αποδεκατισμένους στρατιωτικούς πόρους της χώρας λόγω της πολεμικής σύγκρουσης, δήλωσαν πολιτικοί αναλυτές.

Η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ημέρα στην ιστορία της Ρωσίας, και “βαρύ” σύμβολο της χώρας, στον καθορισμό της εθνικής της ταυτότητας.

Στη Μόσχα, την Τρίτη, η στρατιωτική παρέλαση ήταν η πιο “μελαγχολική” των τελευταίων χρόνων, χωρίς πτήσεις μαχητικών ή την συνηθισμένη παρέλαση του “Αθάνατου Συντάγματος. Υπήρχαν επίσης πολύ λιγότερα στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αναλυτές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του cnbc, στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι μόνο ένα τανκ της εποχής του Στάλιν εμφανίστηκε στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

«Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν πιο κατάλληλο συμβολισμό της παρακμάζουσας ρωσικής στρατιωτικής δύναμης, από το θέαμα ενός μοναχικού τανκ της εποχής του Στάλιν να διασχίζει την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορτασμών» σχολίασε την Τρίτη ο Πίτερ Ντίκινσον, συντάκτης του ιστολογίου UkraineAlert του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη επέτειο για να παρουσιάσει την αναγέννηση της σύγχρονης Ρωσίας ως στρατιωτικής υπερδύναμης, με δεκάδες από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης να λαμβάνουν μέρος στην ετήσια παρέλαση. Φέτος, ωστόσο, το μόνο τανκ που παρουσιάστηκε ήταν ένα μοντέλο T-34 που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αναπόφευκτα, η  παρουσία λίγων αρμάτων μάχης στη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης ερμηνεύτηκε ευρέως ως περαιτέρω απόδειξη των καταστροφικών απωλειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ντίκονσον, κάτι που επανέλαβε και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχολιάζοντας , το Βρετανικό υπουργείο σημείωσε ότι «η σύνθεση της ετήσιας παρέλασης της για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία ανέδειξε τις προκλήσεις σε θέματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού» που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός 15 μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Βοηθητικές, παραστρατιωτικές δυνάμεις»

«Πάνω από 8.000 άτομα φέρεται να συμμετείχαν στην παρέλαση, αλλά η πλειονότητα αφορούσε βοηθητικές, παραστρατιωτικές δυνάμεις και δόκιμους από στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα”, σημείωσε το υπουργείο στο Twitter, προσθέτοντας ότι «το μόνο προσωπικό από τακτικές δυνάμεις ήταν αγήματα των Σιδηροδρομικών Στρατευμάτων και της στρατιωτικής αστυνομίας».

Με την επισήμανση της ύπαρξης του ενός και μοναδικού άρματος T-34 στην παρέλαση, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι -παρά τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία- η Ρωσία θα μπορούσε να έχει παρατάξει περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά ότι “οι αρχές πιθανόν απέφυγαν να το πράξουν επειδή θέλουν να αποφύγουν τις εγχώριες επικρίσεις σχετικά με την προτεραιότητα των παρελάσεων έναντι των πολεμικών επιχειρήσεων”.

Η πιο «φτωχή» παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Ο Ντίκινσον σημείωσε επίσης ότι η απαγόρευση των φετινών παρελάσεων του Αθάνατου Συντάγματος, προς τιμήν των πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ” καθώς το Κρεμλίνο πιθανότατα ανησυχούσε για την παρουσία μελών των οικογενειών των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία».

«Tο τελευταίο πράγμα που ήθελε το Κρεμλίνο ήταν χιλιάδες πενθούντες συγγενείς», κατέληξε.

naftemporiki.gr