Skip to main content

«Από την επίσκεψή μου στην Ουκρανία, ένιωσα απόλυτα πως η χώρα άλλαξε»

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας στην Ελλάδα Δ. Δημητριάδης μιλά στο naftemporiki.gr

«Από την επίσκεψή μου στην Ουκρανία, ένιωσα απόλυτα πως η χώρα άλλαξε», δηλώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας στην Ελλάδα, δικηγόρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο naftemporiki.gr. Όπως αναφέρει, 13 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Σημειώνει, δε, ότι από το ταξίδι που έκανε στο Κίεβο και την Οδησσό, διαπίστωσε ότι η ζωή στις πόλεις συνεχίζεται, με την κίνηση να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά.

«Όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο κόσμος δείχνει να έχει συνηθίσει πια στον πόλεμο και το αντιμετωπίζει ηρωικά» επισημαίνει, προσθέτοντας πως μακριά από τις μεγάλες πόλεις και τις ζώνες των συγκρούσεων, στην υπόλοιπη χώρα, η ζωή κυλάει σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, με τους πολίτες που έχουν μετακινηθεί από τις εμπόλεμες περιοχές να προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Σημειώνει ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας στο Κίεβο λειτουργεί από την πρώτη μέρα και μέχρι σήμερα, με συνεχείς επαφές, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την οικονομία.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας στην Ελλάδα εκτιμά ότι η πρόταση της Κίνας για ειρήνη είναι δύσκολα εφαρμόσιμη αυτή τη στιγμή, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, επισημαίνει ότι επί του παρόντος λειτουργεί, ωστόσο αρκετά ζητήματα δυσκολεύουν την εφαρμογή της.

Ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι ο πόλεμος επηρέασε την οικονομία κυρίως της Ουκρανίας, αλλά και όλων των χωρών και επομένως και της Ελλάδας. Επισημαίνει ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν διαρκώς. Όπως παρατηρεί, ο πόλεμος δημιούργησε νέα πραγματικότητα και νέες δυνατότητες επιβίωσης, λειτουργίας και άμεσης αντιμετώπισης των κρίσεων στις επιχειρήσεις.

Δημήτρης Δημητριάδης

Με φόντο την επίσκεψη στην Αθήνα, προ δύο εβδομάδων, του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ, επισημαίνει ότι υπάρχει πεδίο για συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας σε διάφορα επίπεδα. Αναφέρει ότι οι εμπορικές συνεργασίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας βρίσκονταν σε ανάπτυξη και σίγουρα επηρεάστηκαν από τον πόλεμο η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας. Όμως, όπως τονίζει, σήμερα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για συνεργασία και σε νέους τομείς.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα μέτωπα, 13 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου; Πού επικεντρώνονται οι συγκρούσεις και πώς βλέπει η ουκρανική πλευρά τις κινήσεις της Κίνας για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας;  

«Πέρασαν ήδη 13 μήνες από την έναρξη του πολέμου. Βρισκόμουν την 24η Φεβρουαρίου 2022 και εγώ στην Ουκρανία, στο Κίεβο για την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα ξεκινούσε ο πόλεμος, και όμως στις 05:00 περίπου άρχισαν να βουίζουν οι σειρήνες, να βομβαρδίζονται τα αεροδρόμια και στην πρωτεύουσα, στο Κίεβο. Η κατάσταση ήταν χαοτική, ο κόσμος να φοβάται, να κατευθύνονται εκατοντάδες χιλιάδες προς τα σύνορα και τη δυτική Ουκρανία. Χιλιάδες κόσμος, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας να περιμένουν μέρες έξω στο κρύο, να περάσουν τα σύνορα…

Η πολεμική σύγκρουση στα μέτωπα συνεχίζεται, περιφερειακά στο Ντονμπάς, στο Λουγκάνσκ, στο Χάρκοβο, κοντά στη Λευκορωσία, στο γνωστό για αιματηρές καταστάσεις και τις πολλές απώλειες Μπούτσι. Ρίχνουν βλήματα στο Ζαπορόζιε, στο Ντνίπρο, στην Οδησσό. Οι σειρήνες βουίζουν σχεδόν κάθε μέρα.

Στις εμπόλεμες περιοχές οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, γίνονται καθημερινά μάχες, σκοτώνονται, τραυματίζονται πολλοί άνθρωποι, υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Βέβαια, μετά από τόσο καιρό πολέμου, έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονο πολεμικό τεχνικό υλικό οι στρατιώτες.

Η Κίνα, όπως δείχνει, παρακολουθεί την κατάσταση σοβαρά, δείχνει ουδετερότητα και δεν θέλει να πάρει το μέρος καμίας πλευράς φανερά. Πάνω από όλα τα συμφέροντα της βολιδοσκοπεί από την Ουκρανία και από την Ρωσία, και είναι πολλά. Η πρόταση της για την ειρήνη είναι δύσκολα εφαρμόσιμη αυτή τη στιγμή. Το κάλεσμα για μη χρήση χημικών κλπ. είναι ακόμη στον αέρα. Αν δεν κινηθεί πιο ουσιαστικά και δείξει την πραγματική επιθυμία της, η κατάσταση θα συνεχιστεί ακόμη για πολύ…

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας στο Κίεβο με τον πρόεδρο του Gennadiy Chizhikov και τα μέλη του λειτουργεί από την πρώτη μέρα και μέχρι σήμερα, με συνεχείς επαφές, συναντήσεις, φόρουμ σε συνεργασία με τα υπουργεία της Ουκρανίας και το γραφείου του προέδρου από τη μία και τους ομολόγους τους από όλον τον κόσμο από την άλλη. Προσπαθούν όλοι μαζί να κρατήσουν την οικονομία όρθια…»

Πώς είναι καθημερινότητα των κατοίκων τόσο στις εμπόλεμες περιοχές, όσο και στις περιοχές στην υπόλοιπη χώρα; Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα και πώς είναι η δική τους καθημερινότητα;    

«Σήμερα, από το ταξίδι που έκανα στο Κίεβο και στην Οδησσό, διαπίστωσα πως η ζωή στις πόλεις συνεχίζεται, η κίνηση στους δρόμους αυξήθηκε κατά πολύ, τα μαγαζιά, επιχειρήσεις, εστίαση, οι τράπεζες κλπ. λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα, το τραπεζικό σύστημα δεν έπεσε από την έναρξη του πολέμου.

Τα σχολεία λειτουργούν  – όταν χτυπούν σειρήνες τα παιδιά διακόπτουν το μάθημα και τρέχουν στο υπόγειο προκειμένου να κρυφτούν για μια-δύο ώρες προτού επιστρέφουν στην τάξη. Τα Πανεπιστήμια επίσης λειτουργούν, το ίδιο και τα Επιμελητήρια. Πολύς κόσμος επέστρεψε πίσω στην Ουκρανία, για διάφορους λόγους. Όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο κόσμος δείχνει να έχει συνηθίσει πια στον πόλεμο και το αντιμετωπίζει ηρωικά.

Στην υπόλοιπη χώρα η ζωή κυλάει σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, έχει μετακινηθεί πολύς κόσμος από τις εμπόλεμες περιοχές, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να συνεχίσει τη ζωή του, αφήνοντας πίσω σχεδόν τα πάντα.

Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δεν είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων, για τον λόγο αυτό δεν εισήλθαν πάρα πολλοί πρόσφυγες. Υπολογίζεται πώς έφτασαν στην Ελλάδα πάνω από 100.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους καταγράφηκαν σε χώρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που λειτούργησε οργανωμένα σε πολύ καλό βαθμό. Τα υπουργεία Προστασίας του Πολιτη, Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας και σχεδόν όλη η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην υποδοχή και αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων των Ουκρανών σε συνεργασία με τα Προξενεία της Ουκρανίας. Οι περιφέρειες, δήμοι, υπηρεσίες, νοσοκομεία, εκκλησία και κυρίως ο απλός κόσμος αγκάλιασε τα θύματα του πολέμου.

Αρκετοί Ουκρανοί επέστρεψαν στις περιοχές τους, διότι δυσκολεύτηκαν να ζήσουν στην Ελλάδα. Η οικονομική βοήθεια προς Ουκρανούς από το υπουργείο Μετανάστευσης υπάρχει, αλλά είναι πολύ μικρή. Άλλοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, τα παιδιά πήγαν στο σχολείο, οι γονείς προσπαθούν να βρουν δουλειά και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να προσφέρουνε. Μια μερίδα των προσφύγων συνεχίζουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναζητώντας την τύχη τους».

Πώς αξιολογείτε την υλοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, στον απόηχο και των απειλών της Μόσχας για αποχώρηση από αυτήν;  

«Η συμφωνία για τα σιτηρά ήταν, είναι και θα είναι ένας πολύ σοβαρό θέμα συζήτησης για ευνόητους και αναγκαστικούς λόγους. Μεγάλη ποσότητα είχε αποκλειστεί στην Ουκρανία και πολλές χώρες στον κόσμο ένιωσαν ανησυχία, φόβο και απειλή για την κατάσταση αυτή. Μέχρι στιγμής λειτουργεί η συμφωνία, εν μέσω αναφορών για τη μεταβολή των όρων και συνθηκών εφαρμογής της. Και από την άλλη, πρακτικά η κατάσταση αντιμετωπίζεται ακόμη πιο δύσκολα. Είχαν καταγραφεί προβλήματα στην ενέργεια (σήμερα έχει αντιμετωπιστεί σχεδόν απόλυτα). Οι καθυστερήσεις στα λιμάνια (με μεγάλη αναμονή εισόδου), οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των πλοίων και των εμπορευμάτων, η μετακίνηση του βάρους ευθύνης για την τιμή, είναι από τα μερικά ζητήματα που πραγματικά δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτή την στιγμή λειτουργούν τα δύο μικρά λιμάνια στο Ρενί και Ιζμαίλ, και το μεγάλο στην Οδησσό».

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοφ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του πιθανούς τομείς διμερούς συνεργασίας. Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας; 

«Κατά την επίσκεψη του την Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της, γνωρίζοντας πως από την πρώτη μέρα του πολέμου η Ελλάδα ήταν στο πλευρό της με επίσημες δηλώσεις και πράξεις.

Η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα σχεδόν και κυρίως ο ελληνικός λαός ήταν στον πλευρό του ουκρανικού λαού, τον στήριξε όσο μπορούσε. Η Ελλάδα γνωρίζει τι σημαίνει ο πόλεμος και προσφυγιά πολύ καλά δυστυχώς, και ήταν αλληλέγγυα στους συνανθρώπους, φίλους Ουκρανούς. Και το έπραξαν καθημερινά με αγάπη και συμπόνια σε κάθε σημείο της χώρας μας.

Πεδίο για συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ουκρανίας υπάρχει σε διάφορα επίπεδα και θέματα, και νομίζω πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά, προς όφελος και των δύο χωρών».

Πώς επηρέασε ο πόλεμος τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας;  

«Ο πόλεμος, όπως είναι εύκολο κατανοητό, επηρέασε την οικονομία κυρίως της Ουκρανίας, αλλά και όλων των χωρών και επομένως και της Ελλάδος. Η έναρξη του πολέμου και η διάρκειά του μεταβάλλουν συνεχώς την ύπαρξη και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες στις εμπόλεμες ζώνες καταστράφηκαν εντελώς. Όσες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα, μεταφέρθηκαν στη δυτική Ουκρανία ή στο εξωτερικό (κυρίως σε Πολωνία και Ρουμανία, κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία). Στη δυτική Ουκρανία οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά, άνοιξαν και νέες λόγω των αυξανόμενων αναγκών. Όμως όλοι οι επιχειρηματίες παρακολουθούν τη ροή του πολέμου και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, τα οποία μπορεί να αλλάζουν καθημερινά. Ο πόλεμος, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε νέα πραγματικότητα και νέες δυνατότητες επιβίωσης, λειτουργίας και άμεσης αντιμετώπισης των κρίσεων στις επιχειρήσεις.

Οι εμπορικές συνεργασίες μεταξύ της Ελλάδος και της Ουκρανίας βρίσκονταν σε ανάπτυξη. Σίγουρα επηρεάστηκαν ο ναυτιλιακός τομέας, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας. Όμως σήμερα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για συνεργασία και σε τομείς που υπήρχαν ήδη συνέργειες, αλλά και σε τομείς που δεν υπήρχε μέχρι χθες συνεργασία, όπως η τεχνολογία, το εργατικό δυναμικό κλπ.

Κυρίως υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις επενδύσεις στην Ελλάδα των Ουκρανών επιχειρηματιών και μετά την λήξη του πολέμου στις επενδύσεις και της Ελλάδος και των Ελλήνων επιχειρηματιών στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Από την επίσκεψη μου, ένιωσα απόλυτα πως η Ουκρανία άλλαξε…»

EPA-EFE/SERGEY KOZLOV