Skip to main content

Γιατί πολλές χώρες έχουν στραμμένη την προσοχή στο Σουδάν

REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Η κατάσταση στη χώρα έχει προσελκύσει την προσοχή των Αράβων γειτόνων της αλλά και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Σουδάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, πάρα πολλές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όπου για δεύτερη ημέρα μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) άφησαν τουλάχιστον 59 νεκρούς αμάχους και σχεδόν 600 τραυματίες στο Χαρτούμ.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν προσελκύσει την προσοχή των Αράβων γειτόνων του αλλά και των παγκόσμιων δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατάσταση στο Σουδάν, το BBC σημειώνει πως η χώρα διαθέτει φυσικούς πόρους, ενώ παράλληλα η θέση της στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Σημειώνει μάλιστα πως:

  • Η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει μια ναυτική βάση και βρίσκεται σε συνομιλίες με τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σουδάν.
  • Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον θέλει να το αποτρέψει αυτό.
  • Επίσης οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να δουν την αναβίωση στο Σουδάν της δράσης τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
  • Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το Σουδάν σύναψε πρόσφατα διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
  • Η Αίγυπτος είναι στενός σύμμαχος του Σουδάν, με τις δύο χώρες να βλέπουν με καχυποψία την Αιθιοπία, με την οποία συνορεύει το Σουδάν.
  • Από την εκδίωξη του στρατιωτικού ηγέτη του Σουδάν, στρατηγού Ομάρ ελ-Μπεσίρ το 2019, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το Χαρτούμ.
  • Μάλιστα, οι Σαουδάραβες έπεισαν το Σουδάν να στείλει δυνάμεις για να συμμετάσχουν στο πλευρό τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν το Σουδάν ως μέρος ενός περιφερειακού δικτύου ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο θεωρούν απειλή για τον τρόπο διακυβέρνησής τους.

«Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον άμεσο τερματισμό των εσωτερικών συγκρούσεων του Σουδάν», καταλήγει το BBC.

naftemporiki.gr