Skip to main content

Κίνα: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι λαθών» οι «τρεις» της συμφωνίας Aukus

Ο Τζο Μπάιντεν, απέρριψε τις κατηγορίες του Πεκίνου λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα είναι «πυρηνοκίνητα, όχι οπλισμένα με πυρηνικά».

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ότι βαδίζουν σε «επικίνδυνο μονοπάτι λαθών» απαντώντας στην ανακοίνωση των εταίρων της αμυντικής συμφωνίας Aukus, μεταξύ άλλων, για την απόκτηση από την Αυστραλία στόλου έως και οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν επίσης για το σχεδιασμό ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου επόμενης γενιάς, με το όνομα SSN-Aukus, και κατασκευασμένο με εξαρτήματα από κάθε χώρα, που θα μπει στην γραμμή παραγωγής στη δεκαετία του 2040.

Από τους συμμάχους της συμφωνίας η Αυστραλία θα είναι η πρώτη που θα αισθανθεί τον αντίκτυπο μιας σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό.

« Η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας καταδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, προς χάριν των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, αδιαφορούν πλήρως για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και βαδίζουν όλο και περισσότερο σε «επικίνδυνο μονοπάτι λαθών » δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου την Τρίτη.

Η Αυστραλία θα αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ

Η Πένι Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η κινεζική κριτική «δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα».

Τα σχόλια του εκπροσώπου ήρθαν σε συνέχεια της ανάρτησης από την κινεζική αποστολή στον ΟΗΕ στο Twitter, με την οποία κατηγορούσε τις τρεις χώρες ότι πυροδοτούν κούρσα εξοπλισμών. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία είναι μια “κλασική περίπτωση δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα είναι «πυρηνοκίνητα, όχι οπλισμένα με πυρηνικά». Η Πένι Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η κινεζική κριτική “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να συνομιλήσει σύντομα με τον Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος πρόσφατα εξασφάλισε τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Κίνας – αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Την Τρίτη ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θέλει να «επικοινωνήσει για χάρη της επικοινωνίας», και ότι «η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να εμφανιστεί ειλικρινής, με συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ».

 Η Ταιβάν και «το μεγάλο σινικό τείχος από ατσάλι»

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική της Κίνας να ξεκινήσει μια σύγκρουση με την Ταϊβάν, η οποία θα ήταν καταστροφική για τα 23 εκατομμύρια κατοίκους του αυτοδιοικούμενου νησιού και θα μπορούσε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη περιοχή. Οι παρατηρητές αναζητούν επισταμένως για σημάδια ότι ο στρατός της Κίνας προετοιμάζεται για μια τέτοια επίθεση. Τη Δευτέρα ο Σι έκλεισε την ετήσια κοινοβουλευτική σύνοδο της Κίνας με μια ομιλία στην οποία υποσχέθηκε να οικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας σε ένα «μεγάλο σινικό τείχος από ατσάλι».

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να απαντήσει στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπεται να κοστίσει από 268 δισ. δολάρια (220 δισ. στερλίνες) έως 368 δισ. δολάρια, και είναι η «μεγαλύτερη αμυντική επένδυση καθ όλη την διάρκεια της ιστορίας της».

Αναλυτές κινεζικών κρατικών ΜΜΕ εκαναν λόγο για ενα «ακριβό λάθος».

naftemporiki.gr