Skip to main content

Ο Όρμπαν στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία

REUTERS/Bernadett Szabo

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία, σε αντιπαραβολή με τη θέση των δυτικών ηγετών σχετικά με την πρόταση του Πεκίνου.

«Θεωρούμε εξίσου σημαντικό το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας και το υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης στο εθνικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θέλει η Ουγγαρία να μείνει έξω από τον πόλεμο και να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ είχαν απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τη φιλορωσική της στάση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση «δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία, επειδή δεν ήταν σε θέση να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».

Τα σχόλια του Όρμπαν προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα: Γιατί η κυβέρνηση πήρε το μέρος του δολοφόνου Πούτιν; Είναι δυνατόν ο Ούγγρος πρωθυπουργός να είναι πράκτορας της Ρωσίας;» ρώτησε, σύμφωνα με το POLITICO, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης Φέρεντς Γκιουρτσάνι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του Όρμπαν.

Το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο παρουσιάστηκε λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα στη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας. Το Πεκίνο απείχε επίσης από ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, το οποίο απαιτούσε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τον στρατό της.

Η πρόταση 12 σημείων του Πεκίνου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου, περιλαμβάνει κριτική στις μονομερείς κυρώσεις, εκκλήσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων που συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα – και ζητά να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, χωρίς να ζητά συγκεκριμένα από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε -αλλά με προσοχή- τις προσπάθειες του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να διατηρηθεί ανοιχτός ο διάλογος με την Κίνα και να αποτραπεί το Πεκίνο από την παροχή όπλων στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο «αξίζει προσοχής» σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να αποτελέσουν «αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης».

naftemporiki.gr