Skip to main content

Νέα Ζηλανδία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Gabrielle

John Longson/Twitter @JohnLongson/via REUTERS

Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί μόνο σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Εθνική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, για τρίτη φορά στην ιστορία της, λόγω του κυκλώνα Gabrielle που έχει προκαλέσει στο πέρασμά του εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις και τεράστια ωκεάνια κύματα σε όλο το βόρειο νησί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Kieran McAnulty, υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε αυτός ο κυκλώνας σημαίνουν ότι απαιτείται η κήρυξη Εθνικής Κατάστασης για την υποστήριξη των πληγέντων. «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος του Βόρειου Νησιού», δήλωσε ο McAnulty.

Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί μόνο σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις – μετά τον σεισμό των 6,3 βαθμών στο Christchurch το 2011 και τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Ο κυκλώνας Gabrielle βρισκόταν 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βορειοανατολικά του Όκλαντ πάνω από ορισμένα μικρά νησιά, αλλά τώρα κινείται νοτιοδυτικά. Ο μετεωρολογικός οργανισμός MetService δήλωσε ότι η χειρότερη βροχή είχε περάσει για το Όκλαντ, αλλά θα αρχίσει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο νοτιότερα.

Ο κυκλώνας έφερε σφοδρές βροχές, πλημμύρες και θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Νησί και ανάγκασε την εκκένωση πολλών παραθαλάσσιων οικισμών. Κέντρα εκκένωσης έχουν δημιουργηθεί σε όλο το Βόρειο Νησί. Πολλοί άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι δρόμοι είναι κλειστοί και ορισμένες πόλεις έχουν αποκοπεί εντελώς.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν φωτογραφίες ανθρώπων που κάθονται στην κορυφή κτιρίων που έχουν περικυκλωθεί από τα νερά των πλημμυρών, από σπίτια που βρίσκονται στη βάση λόφων μετά από κατολισθήσεις και από δρόμους κάτω από το νερό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε ότι ένας εθελοντής πυροσβέστης παραμένει μέσα σε ένα σπίτι μετά την ολίσθηση που σημειώθηκε σε έναν λόφο σε μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στο Όκλαντ. Ένας δεύτερος πυροσβέστης διασώθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ένα σκάφος του ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας κατευθύνεται προς ένα γιοτ που ενεργοποίησε τον φάρο έκτακτης ανάγκης σήμερα το πρωί στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας. «Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι ένα σοβαρό και σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας», δήλωσε την Τρίτη η Rachel Kelleher, αναπληρώτρια υπεύθυνη διαχείρισης εκτάκτων αναγκών του Όκλαντ.

naftemporiki.gr