Skip to main content

Έλλειψη πυρομαχικών: Πόσο θα άντεχε η Ευρώπη σε πιθανό πόλεμο με την Ρωσία

REUTERS/Ints Kalnins

Έκτακτη έρευνα από το ΝΑΤΟ για τα εναπομείναντα αποθέματα πυρομαχικών, στις αποθήκες του

Άδειασαν οι αποθήκες του ΝΑΤΟ από πυρομαχικά, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία στην οποία κατευθύνεται μεγάλο ποσοστό στρατιωτικού υλικού, με την Συμμαχία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τα μέλη του να αυξήσουν τα αποθέματά τους .

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονταν των στόχων της συμμαχίας για την αποθεματοποίηση πυρομαχικών, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι οι πόλεμοι φθοράς με μάχες πυροβολικού μεγάλης κλίμακας ανήκουν στο παρελθόν.

Αλλά ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, έχει εξαντλήσει τα δυτικά αποθέματα και έχει αποκαλύψει κενά στην αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και το ανθρώπινο δυναμικό των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Αν η Ευρώπη πολεμούσε τη Ρωσία, ορισμένες χώρες θα ξέμεναν από πυρομαχικά μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Το ΝΑΤΟ μόλις ολοκλήρωσε έκτακτη έρευνα για τα εναπομείναντα αποθέματα πυρομαχικών, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Οι στόχοι του ΝΑΤΟ για τα πυρομαχικά δεν τηρούνταν ως επί το πλείστον και πριν από τον πόλεμο”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τώρα τα αποθέματα μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθιστώντας πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τα επίπεδα-στόχους για τα αποθέματα πυρομαχικών των μελών του, δήλωσε η πηγή.

 Άκρως απόρρητο

Το πόσες σφαίρες έχουν απομείνει στα δυτικά στρατιωτικά αποθέματα είναι άκρως απόρρητο. Το ίδιο ισχύει και για τους στόχους αποθεματοποίησης στρατιωτικού υλικού, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι για κάθε κράτος μέλος και αποτελούν ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της συμμαχίας.

Σε γενικές γραμμές, το ΝΑΤΟ αναθέτει σε κάθε σύμμαχο την υποχρέωση να εξασφαλίσει ορισμένες ποσότητες  όπλων που η συμμαχία μπορεί να αξιοποιήσει σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σημαίνει ότι ένας σύμμαχος θα μπορεί να διαθέσει ανά πάσα στιγμή μία τεθωρακισμένη μεραρχία – περίπου 10.000 έως 30.000 στρατιώτες – πλήρως εξοπλισμένη  ικανή να πολεμήσει.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στα πυρομαχικά μάχης, από βλήματα των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται στα οβιδοβόλα, μέχρι πυραύλους HIMARS και  πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας όπως τα IRIS-T, Patriot και Gepard, τα οποία αυτήν την στιγμή χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Συρρίκνωση της πολεμικής βιομηχανίας

Ο πόλεμος έφερε επίσης στο φως την μείωση της βιομηχανικής ικανότητας για ταχεία αύξηση της παραγωγής, αφού δεκαετίες μειωμένων κυβερνητικών παραγγελιών οδήγησαν στην εξαφάνιση πολλών γραμμών παραγωγής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν αρχίσει να πιέζουν αμυντικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον μηνιαίο στόχο  για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού σε 90.000 από 14.400 πριν από τον πόλεμο, ανέφεραν οι New York Times.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τον περασμένο Ιούλιο τους κατασκευαστές του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας να καταστρώσουν στρατηγική για την επιτάχυνση της παραγωγής των πάντων, από πυρομαχικά μέχρι οβιδοβόλα.

«Πολύ δρόμος»

Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουν σε ικανοποιητικό βαθμό  και πάλι τα αποθέματα.

«Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι μέσα στο επόμενο έτος τα επίπεδα των αποθεμάτων μας θα αυξηθούν δραστικά», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Τα όποια πρόσθετα αποθέματα, θα έχουμε θα συνεχίσουν να κατευθύνονται στην Ουκρανία».

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Τετάρτη, προτού οι δυτικοί ηγέτες συγκεντρωθούν για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενόψει της πρώτης επετείου της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την αποκαλεί η Ρωσία, στην Ουκρανία.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντηθούν για σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου.

naftemporiki.gr