Skip to main content

Φινλανδία: Συζητά την επικύρωση της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που μπορεί να αφήσει πίσω τη Σουηδία

Η ψηφοφορία του φινλανδικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να έχει σημαίνοντα αντίκτυπο στο να κάνει η Φινλανδία το επόμενο βήμα χωρίς τη Σουηδία.

Οι φινλανδικές κοινοβουλευτικές ομάδες δήλωσαν την Παρασκευή ότι ενδέχεται να επικυρώσουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, ένα βήμα-κλειδί που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα να προχωρήσει στην ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία πριν από τη γειτονική Σουηδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν «χέρι με χέρι», αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις, η Τουρκία αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Ενόψει των εκλογών του Απριλίου, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στη Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι θέλουν το κοινοβούλιο να ψηφίσει τις συνθήκες πριν από τις διακοπές της 3ης Μαρτίου, και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συζήτησε την Παρασκευή την απαιτούμενη νομοθεσία κεκλεισμένων των θυρών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, Jussi Halla-Aho του κόμματος Αληθινοί Φινλανδοί, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle. «Διαμορφώνεται μια συναίνεση και πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε. Η νομοθεσία πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου, εάν το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει πριν από τις εκλογές.

Φινλανδία: Το 53% των πολιτών δεν επιθυμεί η χώρα να περιμένει την Σουηδία

Η διαφορετική άποψη της Τουρκίας σχετικά με τη φινλανδική και τη σουηδική ιδιότητα μέλους έχει ασκήσει πίεση στους Φινλανδούς ηγέτες να προχωρήσουν. Η πλειοψηφία του 53% των Φινλανδών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της 2ας Φεβρουαρίου για την εφημερίδα Ilta-Sanomat δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να περιμένει η Φινλανδία, ενώ το 28% δήλωσε ότι πρέπει να περιμένει.

Η ψηφοφορία του φινλανδικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να έχει σημαίνοντα αντίκτυπο στο να κάνει η Φινλανδία το επόμενο βήμα χωρίς τη Σουηδία «είτε το θέλουμε είτε όχι», δήλωσε στο Yle ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

«Υπάρχει μια σαφής άποψη στην επιτροπή ότι η κοινή μας βούληση είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι φινλανδικές και οι σουηδικές προσφορές για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται πλήρως στα δικά μας χέρια», δήλωσε ο Halla-Aho.

«Μπορεί να συμβούν απρόσμενες καταστάσεις όπου η Τουρκία ή η Ουγγαρία ή ένας από αυτούς θα αποφασίσει να επικυρώσει μόνο τη μία από τις συνδρομές αλλά όχι την άλλη και φυσικά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και να λάβουμε αποφάσεις».

naftemporiki.gr