Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Λεπτομέρειες για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

REUTERS/Yves Herman

Βέβαιος ο Ζελένσκι για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επερχόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα προτείνει η Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, κίνηση που προκάλεσε έκπληξη καθώς αναμενόταν να τις ανακοινώσει μέσα στον μήνα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που προκλήθηκε και το αίμα που χύθηκε», συνέχισε.

Η Επιτροπή θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε «ορισμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες» και θα στοχεύσει επίσης την παραπληροφόρηση της Ρωσίας.

«Θα στοχοποιήσουμε τους προπαγανδιστές του Πούτιν, γιατί τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τον δημόσιο χώρο στη Ρωσία και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Τέλος, «το πακέτο θα περιλαμβάνει πρόσθετες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα στη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας και θα συνεχίσει να κλονίζει τα θεμέλια της οικονομίας της».

Η ανακοίνωση της φον ντερ Λάιεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς το πακέτο αναμενόταν γύρω από την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου. Λεπτομέρειες για το επερχόμενο πακέτο δεν είχαν κοινοποιηθεί ακόμη στις χώρες της ΕΕ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ενταξιακές διαπραγματεύσεις τώρα», ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία «θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και επιθυμεί να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μέσα στο 2023, καθώς ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξή της στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ευρωκοινοβούλιο: Τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» μνημόνευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ «να μην κατασκευάζει η Ρωσία κατασκευάζει νέους πυραύλους, να μην επιτίθεται στις πόλεις μας».

naftemporiki.gr