Skip to main content

Κρεμλίνο: «Εξαιρετικά επιθετική στάση» από τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία

Με αφορμή δηλώσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι εκκλήσεις του προέδρου της Λιθουανίας να παρασχεθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη υπογραμμίζει την «εξαιρετικά επιθετική στάση» των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο που σημειώνει ότι οι «μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες» θα πρέπει να εξισορροπήσουν τη θέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει να τραβά «κόκκινες γραμμές» και θα πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με οποιαδήποτε όπλα χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Γενικά, βλέπουμε μια εξαιρετικά επιθετική θέση από εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας. Είναι προφανώς έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν την ανάπτυξη περαιτέρω αντιπαράθεσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες».

«Φυσικά, είναι πολύ λυπηρό ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, που καθοδηγούν όλες τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, δυστυχώς δεν διαδραματίζουν εξισορροπητικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων των συμμάχων της Ουκρανίας έπειτα από έκκληση του Κιέβου και μετά την απόφαση της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα, να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ εγκρίνοντας την αποστολή M1 Abrams.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε κατά της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον εάν είναι υπέρ της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι».

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζον Φάινερ, δεν είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράδοσης αεροσκαφών F-16.  Κατ’ αρχήν, οι ΗΠΑ δεν θα απέκλειαν κανένα «συγκεκριμένο σύστημα», αλλά θα εξέταζαν  ποια όπλα θα χρειαζόταν η Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είχε πει ο Τζον Φάινερ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν αποκλείει κατ’ αρχήν την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. «Καταρχήν, τίποτα δεν απαγορεύεται», είπε στη Χάγη όταν ρωτήθηκε εάν η Γαλλία μπορεί να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν προειδοποίησε πάντως για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και κατονόμασε μια σειρά «κριτηρίων» που θα πρέπει να πληρούνται για την παράδοση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών: Πρώτα απ ‘όλα, το Κίεβο πρέπει να υποβάλει «επίσημο αίτημα». Επιπλέον, τα όπλα πρέπει «να μην αγγίζουν το ρωσικό έδαφος, αλλά να υποστηρίζουν μόνο αμυντικές δυνατότητες». Και τρίτον, είπε ο Μακρόν , δεν πρέπει ο γαλλικός στρατός να αποδυναμωθεί με τις παραδόσεις όπλων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συμφώνησε με τα κριτήρια του Μακρόν για τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών. Από την πλευρά του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ταμπού, αλλά θα ήταν μεγάλο βήμα» εάν παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο. «Ούτε η Ολλανδία έχει λάβει αντίστοιχο αίτημα από το Κίεβο», είπε ο Ρούτε.

Κατά της παράδοσης πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο έχει ταχθεί και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.  Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ο Σολτς προειδοποίησε για έναν «διαρκή πόλεμο προσφορών» στη συζήτηση για τις παραδόσεις όπλων.