Skip to main content

Τι μπορούν να κάνουν τα Leopard για την Ουκρανία

Τα θετικά και αρνητικά των γερμανικών αρμάτων με τα οποία το Βερολίνο, αρνείται μέχρι στιγμής να εφοδιάσει το Κίεβο

«Η Ρωσία σχεδιάζει έναν μακρύ πόλεμο. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να πολεμήσει έναν μακρύ πόλεμο».

Αιχμή του δόρατος στην έκβαση των εξελίξεων είναι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με σύγχρονα δυτικά όπλα.

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 που μονοπωλούν τις συζητήσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη δυνατή θωράκιση του Κιέβου, πριν την αναμενόμενη ρωσική εαρινή επίθεση.  Θα εξασφάλιζαν όχι μόνο την μεγιστοποίηση των κερδών επί του πεδίου, αλλά και τον περιορισμό της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Το πρόβλημα είναι το Βερολίνο. Αντιστέκεται σθεναρά, όχι μόνο στην παράδοση Leopards από τον στόλο της, αλλά δεν δίνει το πράσινο φως να το πράξουν τρίτες χώρες .

Τι χρειάζεται η Ουκρανία

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Γιόχαν Μισέλ, που επικαλείται ο Guardian, έχει ως εξής: 

Αυτήν την στιγμή, η Ουκρανία διαθέτει άρματα σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν εγκαταλείψει οι Ρώσοι. Τον Οκτώβριο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτίμησε ότι 440 ρωσικά  τεθωρακισμένα  αποτελούσαν περισσότερο από το μισό ενεργό στόλο της.

Όμως η χώρα χρειάζεται ένα άρμα που να είναι εξοπλισμένο ώστε να επιβιώνει από εχθρικά πυρά, μικρού έως μεσαίου διαμετρήματος,  Με  θερμική απεικόνιση, που να διευκολύνει τη μάχη τη νύχτα και τη βολή σε μεγαλύτερη εμβέλεια», είπε ο Μισέλ, «Να έχουν καλύτερα ευθυγραμμισμένα  όπλα και να είναι εύκολο να βάλλουν εν  κινήσει.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι είναι τα πυρομαχικά. Οι προμήθειες για τα πυροβόλα των 125 χιλιοστών που χρειάζονται τα σοβιετικά τανκς εξαντλούνται και δύσκολα θα αντικατασταθούν.

Αντίθετα, ένας σύγχρονος στόλος, σημαίνει εφοδιασμό με τα σύγχρονα πυρομαχικά διαμετρήματος 120 χιλιοστών που εύκολα μπορούν να διαθέσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

«Ακόμη και σε λιγότερο ισχυρά άρματα μάχης – η παροχή πυρομαχικών είναι αυτό που αλλάζει το παιχνίδι”  λέει ο Μισέλ.

Τα Leopard 2 είναι ο πιο εύλογος υποψήφιος για την εκπλήρωση των παραπάνω κριτηρίων.

Το αμερικανικό M1 Abrams θα μπορούσε να είναι μια άλλη καλή επιλογή, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει καμία προθυμία να τα στείλουν, ενώ είναι βαρύτερα και απαιτούν σημαντικά περισσότερα καύσιμα για να λειτουργήσουν.

ΝΑΤΟ: Καμία δεσμευτική απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Τα μειονεκτήματα

Ακόμα κι αν η Γερμανία δώσει το «οκ»  θα χρειαστεί χρόνος για να τεθούν σε λειτουργία. Τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο από 20 τόνους βαρύτερα από την τρέχουσα δύναμη της Ουκρανίας: «Υπάρχει πρόβλημα με τις γέφυρες που πρέπει να διασχίσουν», επισημαίνει ο Μισέλ.  «Επομένως, θα χρειάζονταν και οχήματα μηχανικής και υποστήριξης».

 Η υιοθέτηση των Leopard 2 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα απαιτούσε επίσης τη διάθεση χρόνου για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και του προσωπικού υποστήριξης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απαιτήσει εκπαίδευση 3-6 εβδομάδων για την επίτευξη βασικών ικανοτήτων.

“Αλλά ιδανικά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πληρώματα ως μονάδα”.

Το σημαντικότερο:  Οποιοσδήποτε θετικός αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αρμάτων. Υπολογίζεται ότι για να έχουν τα  Leopard 2 αξιόλογη επίδραση στις μάχες, θα χρειαστούν περίπου 100 άρματα μάχης.

Αν και πολιτικά αξιοσημείωτη, η προμήθεια ενός μικρού αριθμού θα ήταν στην πραγματικότητα μόνο μια συμβολική χειρονομία…

naftemporiki.gr