Skip to main content

KFOR: Απορρίπτει το αίτημα της Σερβίας για στρατεύματα στο Κόσοβο

REUTERS/Florion Goga

Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, η Σερβία ζήτησε να αναπτύξει στρατεύματα στο Κόσοβο.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, η KFOR, απέρριψε το αίτημα της σερβικής κυβέρνησης να στείλει έως και 1.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στο Κόσοβο, μετά από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και αρχών του Κοσόβου, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η πρώην επαρχία της Σερβίας στο Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, μετά τον πόλεμο του 1998-1999.

“Αυτοί (η KFOR) απάντησαν ότι θεωρούν πως δεν υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή του σερβικού στρατού στο Κόσοβο … επικαλούμενοι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνει την εντολή τους στο Κόσοβο”, δήλωσε ο Βούτσιτς της Σερβίας σε συνέντευξή του στην ιδιωτική τηλεόραση Pink.

Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, η Σερβία ζήτησε να αναπτύξει στρατεύματα στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκρούσεων μεταξύ των αρχών του Κοσόβου και των Σέρβων στη βόρεια περιοχή όπου αποτελούν την πλειοψηφία.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Σερβία μπορεί να επιτραπεί, εφόσον εγκριθεί από την KFOR, να τοποθετήσει προσωπικό της σε συνοριακά περάσματα, θρησκευτικούς χώρους ορθόδοξων χριστιανών και περιοχές με σερβική πλειοψηφία.

Ο Βούτσιτς επέκρινε την KFOR επειδή ενημέρωσε τη Σερβία για την απόφασή της την παραμονή των χριστιανικών ορθόδοξων Χριστουγέννων, μετά τη σύλληψη από την αστυνομία του Κοσόβου ενός στρατιώτη εκτός υπηρεσίας, ο οποίος ήταν ύποπτος για τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό δύο νεαρών Σέρβων κοντά στην πόλη Shterpce. Οι αρχές του Κοσόβου καταδίκασαν το περιστατικό. Η αστυνομία δήλωσε ότι και τα δύο θύματα, ηλικίας 11 και 21 ετών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τα τραύματά τους δεν απειλούν τη ζωή τους.

Πηγή: Reuters