Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»

EUROPEAN PARLIAMENT

Στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας απονεμήθηκε το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 για την επείγουσα ανταπόκρισή τουςς στη φροντίδα των εκτοπισμένων από την Ουκρανία.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας βραβεύθηκαν με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022, για την επείγουσα ανταπόκρισή τους στη φροντίδα των εκτοπισμένων ανθρώπων από την Ουκρανία.

Το βραβείο έχει θεσπιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο το 2008 και αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα σε μια σειρά από τομείς.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής για την επιλογή των βραβείων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε προκρίνει για το βραβείο τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή.

Η δεξίωση έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»

Θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008, το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα σε μία σειρά από τομείς:

– Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

– Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2022, απονεμήθηκαν συνολικά 30 βραβεία σε φορείς και πολίτες από 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι “Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας”

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με πρωταρχική αποστολή την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην υγεία και αδιάλειπτη λειτουργία τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από την πρώτη εβδομάδα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ευρώπη που ακολούθησε μετά την μεγάλη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζουν τους Ουκρανούς πολίτες που διαφεύγουν από την Ουκρανία στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η οργάνωση έχει παραδώσει περισσότερους από 35 τόνους ανθρωπιστικών ειδών, ενώ έχει παραμείνει στα ρουμανικά σύνορα με μια κινητή μονάδα υγείας για περισσότερες από 40 ημέρες, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και βασικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες στους ανθρώπους που μετακινούνται.

Στην Ελλάδα, όσον αφορά την υποδοχή και τον κοινωνικό προσανατολισμό των ανθρώπων της Ουκρανίας, οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν σε καθημερινή βάση γραφεία βοήθειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους νεοεισερχόμενους, ενώ μέσω των Ανοιχτών Πολυϊατρείων καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών.

Οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου συνδέονται με το άρθρο 1 (Ανθρώπινη αξιοπρέπεια), το άρθρο 2 (Δικαίωμα στη ζωή), το άρθρο 6 (Δικαίωμα στην Ελευθερία και την Ασφάλεια), το άρθρο 21 (Απαγόρευση διακρίσεων), και το άρθρο 35 (Προστασία της υγείας) του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

naftemporiki.gr