Skip to main content

Κρυοπαγήματα, υποθερμία, πνευμονία: Η άλλη αναμέτρηση της Ουκρανίας για το χειμώνα

Μπροστά σε μια νέα υγειονομική κρίση βρίσκεται η Ουκρανία ενόψει του χειμώνα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ουκρανία απειλούν φέτος να προκαλέσουν έξαρση σε ασθένειες που αφορούν το αναπνευστικό, σε κρυοπαγήματα και σε περιστατικά υποθερμίας. Και όλα αυτά θα επιδεινωθούν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, προσθέτει.

Η Ρωσία προχώρησε σε μπαράζ επιθέσεων αυτή την εβδομάδα, πλήττοντας το Κίεβο και δεκάδες ουκρανικές πόλεις ως απάντηση για την έκρηξη που κατέστρεψε τμήμα της γέφυρα Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία. Απειλώντας με περαιτέρω επιθέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο υποδομές ενέργειας και επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, πάνω από 800.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή φέρουν ζημιές από την έναρξη του πολέμου και χιλιάδες άνθρωποι ζουν είτε σε κέντρα είτε σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Επομένως ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι για το χειμώνα.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν υπό αβέβαιες συνθήκες, μετακινούνται από τοποθεσία σε τοποθεσία, διαμένουν σε υποτυπώδεις δομές ή χωρίς πρόσβαση σε θέρμανση», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα, υποθερμία, πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή».

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί 620 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, όπως επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ, περιορίζοντας την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα ενός πληθυσμού που είναι ήδη ευάλωτος. Τα άτομα που έχουν μείνει, ιδιαίτερα σε περιοχές που φιλοξενούν συγκρούσεις, είναι πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας επηρέασαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 15 από τις συνολικά 24 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 10 που υπέστησαν μπλακ άουτ. Ο ΠΟΥ προμηθεύει γεννήτριες, οξυγόνο και άλλο εξοπλισμό σε εγκαταστάσεις υγείας. Παράλληλα εργάζεται για τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχασε πρόσφατα η Ρωσία.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους σε κατεχόμενες περιοχές ή περιοχές με ενεργές μάχες δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, σε σύγκριση με έναν στους πέντε σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Τζάρνο Χάμπιχτ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία.

«Πυραυλικές επιθέσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα κύματα ανθρώπων που θα μετακινηθούν», πρόσθεσε ο Χάμπιχτ.

naftemporiki.gr