Skip to main content

Ε.Ε.: «Μπλόκο» σε πτήσεις από τη νότια Αφρική λόγω της νέας παραλλαγής του ιού

Η νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, έχει θορυβήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη Βρετανία, που έβαλε στην «κόκκινη» ταξιδιωτική της λίστα έξι αφρικανικές χώρες, και το Ισραήλ, που απαγόρευσε τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες,  αναμένεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα σταματώντας τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

Αυτό έκανε γνωστό με ανάρτησή της σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Β.1.1.529», δήλωσε.

Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, με τους ερευνητές να την περιγράφουν ως την πιο ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού που έχουν συναντήσει. Μάλιστα σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να συζητηθεί τι σημαίνει για τα εμβόλια και τις θεραπείες η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική.  

Οι εξελίξεις πυροδοτούν αναταράξεις και στις αγορές, με τα ταμπλό στην Ασία να δείχνουν βαθύ κόκκινο. Τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων αναμένεται να πάρουν οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Το στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid. Σε αυτό το χαρακτηριστικό αποδίδει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) την ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή.

Όπως εξηγεί: «στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι, εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20%, θα νοσήσει ήπια». 

naftemporiki.gr