Skip to main content

Τα πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του κορωνοϊού

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Έκτοτε ο ιός βγήκε από τα σύνορα της Κίνας, απέκτησε όνομα και ο Covid-19, όπως ονοματίστηκε, πυροδότησε μια υγειονομική κρίση με την οποία ο πλανήτη παλεύει ακόμα. 

Ο μυστηριώδης ιός «μεταλλάχθηκε» σε πανδημία πλήττοντας αρχικά την Ευρώπη και έπειτα τις ΗΠΑ. Τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό εκτοξεύθηκαν με τέτοιο ρυθμό που οδήγησαν τα περισσότερα κράτη που «μολύνθηκαν» να κλείσουν τις οικονομίες τους. Έτσι η πανδημία μας σύστησε τον όρο του lockdown, με τον οποίο επίσης ακόμα παλεύουμε.

Η χρονιά, που ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, στιγματίστηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ο Covid-19 πάτησε παύση σε μεγάλο μέρος του πλανήτη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας παραλύοντας κοινωνίες και βυθίζοντας την παγκόσμοα οικονομία σε μια σοβαρή ύφεση από την οποία παλεύσει ακόμα να βρει ρυθμό για να βγει. Ο νέος κορωνοϊός μας σύστησε επίσης τον πιο περίεργο εορτασμό της γιορτής του Πάσχα, μας χαλάρωσε το καλοκαίρι και έκλεισε ξανά πολλούς από εμάς μέσα με την έλευση του δεύτερου κύματος. 

Κυρίως όμως οδήγησε στην κατάρρευση ακμαία συστήματα υγείας και ανέδειξε την σημασία της υγείας και των δομών που την εξασφαλίζουν. Έκανε ορατές κοινωνικές ανισότητες που δεν ήταν τόσο διακριτές, αμφισβήτησε την παγκοσμιοποίηση και δημιούργησε μια έντονη εσωστρέφεια στα κράη και τάσεις παρεμβατικότητας στις κυβερνήσεις.

Παράλληλα πυροδότησε τεράστια άλματα στην επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ υπογράμμισε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την σημασία της ανθρώπινης ζωής.  Μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς,1.744.105 έχουν νικηθεί από τον νέο κορωνοϊό και 79.469.709 έχουν νοσήσει από αυτόν.

Αχτίδα ελπίδας στην άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση;Τα εμβόλια κατά του Covid-19, με την τεράστια επιχείρηση διανομής των δόσεων στις χώρες που το έχουν εγκρίνει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειαστούν μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και άρα να επιτευχθεί ανοσία, και άρα να μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους της πανδημίας. 

«Πρόκειται να πλησιάσουμε την αρχή του τέλους, μπορούμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ»,δήλωσε πριν από μερικές μέρες η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σουμίγια Σουαμιναταν. «Παρόλα αυτά υπάρχει ένα τούνελ μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουμε, και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», προειδοποίησε.

Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συθνήκες ο πλανήτης γιορτάζει σήμερα την γιορτή των Χριστουγέννων. Από το Βατικανό μέχρι την Βηθλεέμ και την Αθήνα οι εορτασμοί είναι ήσυχοι, μοναχικοί, πρωτόγνωροι. 

Κατά το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του και την ευλογία του Urbi et orbi, προς την πόλη της Ρώμης και τον κόσμο, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην δοκιμασία της πανδημίας τονίζοντας την σημασία που έχει το να μπορέσουν όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο. 

Ο Αργεντινός πάπας ευχήθηκε «ο υιός του Κυρίου να εμπνεύσει όσους κατέχουν θέσεις πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης, προς την κατεύθυνση μιας νέας διεθνούς συνεργασίας, αρχίζοντας από τον υγειονομικό τομέα, ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στους εμβολιασμούς και στις θεραπείες». «Μπροστά σε μια πρόκληση που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν μπορούμε να υψώνουμε τείχη», υπογράμμισε. 

Σιωπηρά Χριστούγεννα έκαναν στους Άγιους Τόπους. Χωρίς τις συνηθισμένες ορδές τουριστών από όλον τον κόσμο λόγω πανδημίας η Βηθλεέμ, ο τόπος όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός, γιορτάζει φέτος στα βουβά. Χωρίς τη βουή του κόσμου και την εμπορευματοποίηση μιας θρησκευτικής γιορτής, αλλά με περισσότερο έντονο το θρησκευτικό αίσθημα και την εσωτερίκευση του μηνύματος του Θεανθρώπου. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος διαγκωνίζονταν για μια στιγμή προσευχής και πνευματικής ανάτασης στο Ναό της Γέννησης, φέτος είναι όλα ήσυχα και άδεια.

Μοναδική η ατμόσφαιρα και στην Παναγία των Παρισίων, που άνοιξε τις πύλες της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, για μία μοναδική χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Με ειδικές στολές καθώς στο ναό τελούνται ακόμα εργασίες αποκατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, ο τσελίστας, η σοπράνο και η 15μελής χορωδία μάγεψαν με κλασικά έργα του Σούμπερτ, Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Στην Ελλάδα γιορτάζουμε με αυστηρούς ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας που στοχεύει να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και τον περιορισμό των μετακινήσεων για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο. Με αυστηρά μέτρα πραγματοποιήθηκε σήμερα και η Θεία Λειτουργία παρουσία πιστών στις εκκλησίες της χώρας.

Η εκτέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες παρουσία πιστών προβλέπεται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.  Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό «6».