Skip to main content

G20: Προς στήριξη της κατώτατης διεθνούς φορολόγησης

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, από τις μέχρι τώρα εργασίες της G20 με θέμα την οικονομία και την παγκόσμια υγεία προκύπτει ότι εκφράστηκε ευρεία στήριξη στα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών με αντικείμενο την κατώτατη διεθνή φορολόγηση.

Η τελευταία και καθοριστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα την ανοικτή στήριξή τους εξέφρασαν, μεταξύ των άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, χάρη στην συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει τους ανθρώπους φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές χώρες εξέφρασαν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της G20, με στόχο την δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης για την υγεία και την οικονομία, η οποία να ευνοήσει μια στενότερη συνεργασία των δυο αυτών τομέων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την διάρκεια των εργασιών, αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής.

Κλιματική αλλαγή, κορωνοϊός και οικονομία στην κορυφή της ατζέντας

Οι αρχηγοί των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξεκίνησαν διήμερες συνομιλίες το Σάββατο, όπου σκοπεύουν να αναγνωρίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές νέες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ένα προσχέδιο ανακοίνωσης που είδε το Reuters δείχνει ότι οι μεγάλες χώρες είναι πιθανό να σκληρύνουν ελαφρώς τις δεσμεύσεις τους για τη δράση για το κλίμα, αν και αποτυγχάνουν να θέσουν σκληρούς νέους στόχους που ακτιβιστές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η Ρώμη έχει τεθεί σε συναγερμό υψίστης ασφαλείας, με έως και 6.000 αστυνομικούς και περίπου 500 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί για να διατηρηθεί η τάξη.

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν εγκριθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά οι διαδηλωτές θα κρατηθούν μακριά από το κέντρο της Συνόδου, που βρίσκεται σε ένα προάστιο που χτίστηκε από τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Ενώ η συζήτηση για το κλίμα θα κυριαρχεί στη Ρώμη, μεγάλο μέρος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, η οποία διεξάγεται σε ένα φουτουριστικό συνεδριακό κέντρο που ονομάζεται «The Cloud», θα δοθεί στη συζήτηση για την κρίση υγείας COVID-19 και την οικονομική ανάκαμψη.

Οι φόβοι για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις τεντωμένες αλυσίδες εφοδιασμού θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες αναμενόταν επίσης να εγκρίνουν τα σχέδια για τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19 έως τα μέσα του 2022 και τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών.

Ο κ. Μπάιντεν θα παροτρύνει τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας της G20 με πλεονάζουσα ικανότητα να ενισχύσουν την παραγωγή, ιδίως τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, να εξασφαλίσουν μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.  Οι ελπίδες του Τζο Μπάιντεν να δείξει ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δέχθηκαν πλήγμ αφού απέτυχε να πείσει τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα να ενωθούν πίσω από ένα πακέτο οικονομικών και περιβαλλοντικών δαπανών ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ντράγκι: Ανάγκη πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας

στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 η οποία διεξάγεται στην Ρώμη.

«Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα «να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20».

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων. «Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.

«Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε τέλος ο κ. Ντράγκι, αναφερόμενος στη δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Τζόνσον: Χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε σήμερα τον Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου»

«Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πούτιν: Να βρεθεί τάχιστα λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.

Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.

«Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού. «Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.

«Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ», κατέληξε ο κ. Πούτιν.

Αναγνώριση για τα εμβόλια ζητεί αι ο Σι Τζινπίνγκ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ζητώντας σήμερα ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε σχόλιά του στην σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.

Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και ΑΜΠΕ