Skip to main content

Με… σοβιετικά ποσοστά ο νέος πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν

Ο πρωθυπουργός και εκτελών χρέη προέδρου του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιόγεφ κέρδισε με το 88,6% των ψήφων τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η επιτροπή ανακοίνωσε από τη δημόσια τηλεόραση ότι η συμμετοχή έφθασε το 89% σ’ αυτή την ψηφοφορία, η οποία έφερε αντιμέτωπους τον κ. Μιρζιόγεφ με τρεις λιγότερο γνωστούς υποψηφίους για να αναδειχθεί ο διάδοχος του πρώην ισχυρού άνδρα του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε τον Σεπτέμβριο.

Οι εκλογές οργανώθηκαν τρεις μήνες μετά την κηδεία του Καρίμοφ, ο οποίος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 78 ετών, αφού κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή αυτή το Ουζμπεκιστάν για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο 59χρονος Σ. Μιρζιόγεφ, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός επί προεδρίας Καρίμοφ, διορίσθηκε προσωρινός πρόεδρος μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του Καρίμοφ και ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει μια πενταετή προεδρική θητεία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη «θερμά» τον νέο πρόεδρο λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του, προσκαλώντας τον επίσης να μεταβεί στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμμαχος του Καρίμοφ από χρόνια, ο Σαβκάτ Μιρζιόγεφ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2016. Ο διορισμός του στη θέση του προσωρινού προέδρου είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η πολιτική του Καρίμοφ θα συνεχιστεί.

Όμως μετά την άνοδό του στην προεδρία, ο κ. Μιρζιόγεφ έχει πολλαπλασιάσει τα σημάδια μιας χαλάρωσης: έδωσε χάρη σ’ έναν διάσημο πολιτικό κρατούμενο και υποστηρίζει πως θέλει να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Στις προεδρικές εκλογές αντιμετώπισε τρεις άλλους υποψηφίους: τους Καταμτζάν Κετμόνοφ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, Ναριμόν Ουμάροφ και Σαρβάρ Οταμουράτοφ, αμφότερους προερχόμενους από το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Το Ουζμπεκιστάν, το οποίο είναι ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκλογές που να θεωρηθούν ελεύθερες από τους διεθνείς παρατηρητές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο