Ο ρόλος των ΗΑΕ στην UNESCO ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας για την UNESCO, κ. Αικατερίνης Τζιτζικώστα και του Καθηγητή Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Παύλου Κάβουρα. Η εκδήλωση αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τα ΗΑΕ έγιναν μέλος της UNESCO, τέσσερις μήνες μετά την ίδρυση της ομοσπονδίας των ΗΑΕ τον Δεκέμβριο του 1971.
Όλα αυτά τα χρόνια τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε πολλά προγράμματα της UNESCO, έκαναν σημαντικές δωρεές και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες με την UNESCO σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν 120 σχολεία που συνδέονται με την UNESCO στα ΗΑΕ, καθώς και το περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης της UNESCO.
Τα ΗΑΕ έχουν 1 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, 8 εθνικές και πολυεθνικές λίστες στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς και 2 πόλεις που ορίζονται ως δημιουργικές πόλεις, όπως δήλωσε η Επιττραμμένη της Πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα, κ. Eman Al Zeyoudi, κατά την παρουσίασή της.
Τον Απρίλιο του 2019, τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν να προσφέρουν χρηματοδότηση ύψους 50,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο έργο της UNESCO για την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ και συγκεκριμένα του ιστορικού μουσουλμανικού τεμένους Al Nouri ηλικίας μεγαλύτερης των 800 ετών και του ιστορικού μιναρέ Al Hadba στη Μοσούλη, που καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.
Επίσης η δέσμευση των ΗΑΕ για τη χρηματοδότηση ύψους 50,4 εκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίζει και την αποκατάσταση της χριστιανικής κληρονομιάς στη Μοσούλη και συγκεκριμένα της Καθολικής εκκλησίας Al Tahera και της εκκλησίας Al Saa’a στη Μοσούλη σε μια βαθιά πράξη αλληλεγγύης εκ μέρους των ΗΑΕ προς τη τη χριστιανική κοινότητα του Ιράκ. Αυτή η υπόσχεση απεικονίζει τις σταθερές δεσμεύσεις των ΗΑΕ για ανεκτικότητα, διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ανάπτυξη και ειρήνη.
Τον Νοέμβριο του 2019, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν το Πρόγραμμα ΗΑΕ-UNESCO για την ηγεσία σε θέματα ανεκτικότητας (Global Tolerance Leadership Programme). Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλλιεργεί κοινωνίες που ενισχύουν την ενσωμάτωση ενισχύοντας τις ικανότητες των νέων ηγετών να προωθούν και να αναπτύσσουν την ανοχή, την ένταξη και το διαπολιτισμικό διάλογο. Το Global Tolerance Leadership Programme ΗΑΕ-UNESCO τίθεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2020 και αναμένεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης Expo 2020 στα Εμιράτα να παρουσιαστούν από έναν επιλεγμένο αριθμό νέων ηγετών τα έργα τους στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Στις 20 Νοεμβρίου 2019, τα ΗΑΕ κέρδισαν μια θέση, για τέταρτη φορά, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ατζέντα ανεκτικότητας των ΗΑΕ. Σύμφωνα με την Α.Υ. Υπουργό Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Γνώσης των ΗΑΕ, Νούρα Αλ Κάαμπι, “η συμμετοχή των ΗΑΕ στην εκτελεστική επιτροπή της UNESCO αντικατοπτρίζει την ευρεία αναγνώριση των σημαντικών προσπαθειών της χώρας για την προώθηση πρωτοβουλιών στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.
naftemporiki.gr