Skip to main content

Ρωσία: Κατά 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Sputnik V

Κατά 92% είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας στην προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη το ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιούσιας της χώρας κι ενώ η Μόσχα καταβάλει προσπάθειες να συμβαδίσει με τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα αρχικά αποτελέσματα είναι μόλις τα δεύτερα που ανακοινώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, από δοκιμές σε ανθρώπους.

Η Ρωσία κατέστησε το Sputnik V για δημόσια χρήση τον Αύγουστο, η πρώτη χώρα που το έπραξε, αν και η έγκριση ήρθε πριν από την έναρξη της ευρείας κλίμακας δοκιμών τον Σεπτέμβριο.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 μετέχοντες στις δοκιμές και οι οποίοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο στηρίζει το εμβόλιο και θα το εμπορεύεται παγκοσμίως.

Η λεγόμενη δοκιμή της Φάσης III του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya, πραγματοποιήθηκε σε 29 κλινικές σε όλη τη Μόσχα και θα περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές συνολικά, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να λαμβάνει εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι πιθανότητες εμφάνισης κορωνοϊού ήταν 92% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Sputnik V, από εκείνους που έλαβαν το placebo, αναφέρει το RDIF.

Το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το όριο αποτελεσματικότητας 50% για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που έχει ορίσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Δείχνουμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, προσθέτοντας ότι είναι ένα νέο για το οποίο οι ερευνητές του εμβολίου θα μιλούν μια μέρα στα εγγόνια τους.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας ακολουθεί τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, οι οποίες δήλωσαν ότι οι δοκιμές τους ήταν επίσης περισσότερο από 90% αποτελεσματικές.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech χρησιμοποιεί την τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαπόκριση χωρίς τη χρήση παθογόνων, όπως τα πραγματικά σωματίδια του ιού.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί απόκριση με δύο δόσεις που χορηγούνται με απόσταση 21 ημερών η κάθε μία, με βάση διαφορετικούς ιογενείς φορείς που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα: τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26.

Πηγή: Reuters