Skip to main content

Μέι: «Η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. ό,τι κι αν συμβεί»

Απομονωμένη όσο ποτέ, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε τα πρώτα χαμόγελα για την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε να υπερασπιστεί τη συμφωνία που έκανε με τις Βρυξέλλες αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η  κυβέρνηση Κάμερον προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς να έχει εμπεριστατωμένο σχέδιο για το Brexit.

Η Τερέζα έδωσε έμφαση στις λεπτομέρειες απευθυνόμενη σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει αφενός το σχέδιο συμφωνίας και αφετέρου το δικό της πολιτικό μέλλον, απευθυνόμενη σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Κάνω σωστές επιλογές, όχι εύκολες», τόνισε.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή να μη φύγουμε καθόλου», τόνισε η Μέι υπονοώντας ότι Brexit χωρίς αυτή τη συμφωνία είναι αδύνατο να υπάρξει. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο για ένα no Brexit σενάριο. «Η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019, ότι και αν συμβεί εντωμεταξύ», τόνισε. 

Στο δίλημμα αυτό, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε κατηγορηματικά ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν πρόκειται να δεχτούν «μία ψευδή επιλογή μεταξύ μίας κακής συμφωνίας ή καθόλου συμφωνίας» τονίζοντας ότι αυτό το σχέδιο «δεν είναι αυτό που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους πολίτες». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε χάος», υπογράμμισε ο Κόρμπιν.

«Είμαι βέβαιη ότι οι καλύτερες μέρες για τη χώρα έρχονται», υπογράμμισε η Μέι από την πλευρά της απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού του Εργατικού Κόμματος εάν η συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης είναι καλύτερη από όσα απολαμβάνει σήμερα η Βρετανία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπάθησε για μία ακόμη φορά να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές και υπουργούς ότι το λεγόμενο backstop, η ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, είναι ωστόσο μονόδρομος. «Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα επιλυθεί καλύτερα μέσω των μελλοντικών σχέσεων», επεσήμανε υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι το backstop είναι μία προσωρινή και όχι μία μόνιμη λύση.

Επιμένοντας σε όλους τους τόνους ότι εργάζεται για το συμφέρον του βρετανικού λαού, η Μέι τόνισε ότι πολιτικός στόχος είναι η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείσα για τη Σκωτία, η Μέι δήλωσε ότι ο λόγος που χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης από τη Βόρεια Ιρλανδία είναι διότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της Βρετανίας, το οποίο θα συνορεύει με την Ε.Ε. μετά το Brexit. Απεναντίας, η Σκωτία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr