Skip to main content

Κύμα παραιτήσεων μετά το Brexit

Τα δύσκολα άρχισαν για την Τερέζα Μέι. Λίγες μόλις ώρες μετά τον «θρίαμβο» για την πολυπόθητη έγκριση που έλαβε από το υπουργικό της συμβούλιο για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, υπουργοί και βουλευτές υποβάλλουν ο ένας μετά τον άλλο τις παραιτήσεις τους, όπως αναμενόταν.    

Παρελθόν από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αποτελεί ο Ντομινίκ Ράαμπ, μία παραίτηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι ο δεύτερος υπουργός αρμόδιος για το Brexit που παραιτείται σε διάστημα λίγων μηνών. Η απόφαση του Ράαμπ εκτιμάται επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή και για άλλους υπουργούς και βουλευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου. Δεν μπορώ, με συνείδηση, να στηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», έγραψε ο Βρετανός υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter . Ο Ράαμπ είχε αντικαταστήσει τον Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος είχε παραιτηθεί εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στο «ήπιο Brexit» που είχε προτείνει η Τερέζα Μέι στο Τσέκερς. 

Στην ίδια ακριβώς λογική, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει οριστικά από την κυβέρνηση και η υφυπουργός για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν. Όταν είχε παραιτηθεί ο Ντέιβις και ο υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ, υπήρχαν αναφορές ότι το ίδιο επρόκειτο να κάνει και η Μπρέιβερμαν. Τότε ωστόσο είχε πειστεί να παραμείνει.

Την παραίτησή της υπέβαλε επίσης η υπουργός Εργασίας Έστερ Μακβέι, η οποία σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνεται στους υπουργούς που αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες. 

Λίγο νωρίτερα, την παραίτησή τους, επίσης λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και των Βρυξελλών, υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Συντηρητικός Σέλις Βάρα, η βουλευτής Αν Μαρί Τριβέλιαν και ο επίσης βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ρανίλ Τζαγιαουαρντένα. 

«Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει», δήλωσε ο Βάρα στο BBC.  

Άμεση ήταν αντίδραση των Εργατικών, κυρίως στην παραίτηση Ράαμπ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν με νόημα ότι η κυβέρνηση καταρρέει μετά τη δεύτερη παραίτηση υπουργού αρμόδιου για το Brexit, ο οποίος αρνείται να στηρίξει τα σχέδια της πρωθυπουργού.

Έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι εξασφάλισε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της. Είναι ωστόσο περισσότερο σαφές ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, καθώς επίσης ότι υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Μέι.

Ξεκάθαρες απειλές, ότι εάν η «επικίνδυνη» συμφωνία εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, θα θέσουν θέμα ηγεσίας, εξαπέλυσε χθες ο Άντριου Μπρίτζεν, σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του  Brexit και από τους σφοδρότερους επικριτές της Βρετανίδα πρωθυπουργού. «Δεν θα στηρίξω τη Μέι που χορεύει στους ρυθμούς του Μπαρνιέ και της Ε.Ε.», τόνισε ο Μπρίτζεν.

Θέμα ηγεσίας είναι δυνατό να τεθεί εφόσον 48 βουλευτές των Τόρις απευθύνουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος. Περιλαμβανομένου του Μπρίτζεν, εκτιμάται ότι ο αριθμός των «ανταρτών» του Συντηρητικού Κόμματος  πλησιάζει επικίνδυνα τους 48.

naftemporiki.gr