Skip to main content

Brexit: Επόμενη μεγάλη πρόκληση, η Βουλή των Κοινοτήτων

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Το πρώτο «αποφασιστικό» βήμα έγινε. Εξαντλημένη μεν πλην όμως χαμογελαστή, η Τερέζα Μέι άνοιξε χθες το βράδυ τη μαύρη πόρτα, στάθηκε μπροστά στο Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ και ενώπιον όλων των τηλεοράσεων του κόσμου θριαμβολόγησε την πρώτη νίκη της: «η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι να στηρίξει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση από την Ε.Ε.». Το δεύτερο βήμα, κι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεράσει, είναι να «πουλήσει» την ίδια συμφωνία στους πολίτες και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο μαγικός αριθμός στο δεύτερο δύσκολο έργο – στο Λονδίνο – είναι το 320. Πρόκειται για τη απλή πλειοψηφία, από τους συνολικά 639 βουλευτές που ψηφίζουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως η συμφωνία.  

Η κρίσιμη ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. «Ξέρω ότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες και πως η συμφωνία θα τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο», αναγνώρισε η ίδια η Μέι, η οποία θα απευθυνθεί και θα ζητήσει τη συναίνεση των Βρετανών βουλευτών σήμερα κιόλας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να περάσει το μήνυμα που έστειλε χθες, ότι το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit «υλοποιεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, στο οποίο οι Βρετανοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ασφαλώς να διαβεβαιώσει, μιλώντας στη γλώσσα των σκληροπυρηνικών Brexiteers, ότι με αυτή τη συμφωνία, η Βρετανία θα πάρει πίσω τον έλεγχο της οικονομίας της, των νόμων της, θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την εθνική ενότητα βάζοντας τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.  

Ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ και ποιοι κατά;

Η μάχη αναμένεται δύσκολη. Ο ιστότοπος του Κοινοβουλίου απαριθμεί 93 βουλευτές που είναι υπουργοί και ως εκ τούτου θα στηρίξουν το σχέδιο της πρωθυπουργού για το Brexit. Υπάρχουν επίσης άλλοι, πιστοί  στη Μέι και στην κυβέρνηση, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Κατηγορία από μόνοι τους αποτελούν ακόμη εκείνοι οι οποίοι θέλουν το Brexit, αλλά έλαβαν σοβαρά υπόψη τους ότι οι επιλογές που είχαν ήταν αυτή η συμφωνία ή καμία συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru), άπαντες κατά της συμφωνίας, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των «όχι» στα 17.

Ασαφής παραμένει η θέση Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος(DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική πλειοψηφία της η Μέι. Η επικεφαλής του κόμματος δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός «γνωρίζει πολύ καλά τη θέση μας και τις ανησυχίες μας» όσον αφορά τη διαφορετική μεταχείριση της Βόρειας Ιρλανδίας.  

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος ωστόσο της Μέι είναι το δικό της διχασμένο κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 80 βουλευτές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά αυτού που θεωρούν «συνθηκολόγηση της Μέι με τις Βρυξέλλες».

Σε αυτήν την περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο περίπου 100 «ναι». Αυτό δεν της αφήνει περιθώρια παρά να προσφέρει κλάδο ελαίας στους Εργατικούς, οι οποίοι είναι και αυτοί διχασμένοι. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση, σχολιάζει η «Guardian», είναι πόσοι βουλευτές του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν την πλάτη στον ηγέτη τους για να στηρίξουν τη Μέι και ενδεχομένως μία συμφωνία που θεωρούν ότι θα αποτρέψει την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Σε πρώτη φάση μένει να υπογραφεί το σχέδιο στις Βρυξέλλες. Επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία από χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.