Skip to main content

Μόσχα: «Αερολογίες του ΝΑΤΟ» τα περί ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

H ρωσική διπλωματία χαρακτήρισε «αερολογίες» τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ σχετικά με την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο τροφοδοτεί τα «αντιρωσικά συναισθήματα» προκειμένου να δικαιολογήσει την αυξημένη παρουσία στρατευμάτων του στα σύνορα της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή του με την οποία καταφέρεται εναντίον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο αναγνωρίζει μόνο ότι «δεν έχει φθάσει στο επίπεδο της πολεμοχαρούς ρωσοφοβίας» του προκατόχου του Άντερς Φο Ράσμουσεν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι διαδίδει «αερολογίες» για την υποτιθέμενη στήριξη της Ρωσίας στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αντί να αναζητά μία διπλωματική λύση για την ουκρανική κρίση.

«Δυστυχώς το Σύμφωνο δεν επιζητά να μιλήσει με εποικοδομητικό τρόπο σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα και προτιμά να τροφοδοτεί τα αντιρωσικά συναισθήματα προκειμένου να δικαιολογήσει τα σχέδιά του, τα οποία αποσκοπούν στο να ενισχύσει την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στη ρωσική μεθόριο», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε.

Αυτή η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ «δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Αντί του να βοηθά πραγματικά στην αναζήτηση μιας διευθέτησης της ουκρανικής διένεξης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ταχθεί στο πλευρό εκείνων που διαδίδουν αερολογίες για μία υποτιθέμενη διέλευση από τα ουκρανικά σύνορα στρατιωτικού εξοπλισμού και ρωσικών όπλων», κατηγορεί το ΝΑΤΟ η ρωσική διπλωματία.

«Είναι λυπηρό ότι το ΝΑΤΟ επιδεικτικά προτιμά να μην επισημαίνει τις προσπάθειες καταβάλλει καταβάλλει η Ρωσία με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει με στρατιωτικά μέσα τους αποσχιστές και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια, κατηγορία που η Μόσχα – ένας εκ των εμπνευστών της συμφωνίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου για μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – διαψεύδει κατηγορηματικά.