Skip to main content

Βρετανία: Θύελλα αντιδράσεων στην κυβέρνηση για τα «βασανιστήρια» πρώην υπαλλήλου της από την Κίνα

Την οργή του Λονδίνου έχει προκαλέσει η ιστορία βασανισμού ενός πρώην υπαλλήλου του προξενείου του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, ο οποίος καταγγέλει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια προκειμένου να αποκαλύψει και εν συνεχεία ομολογήσει τον ρόλο της Βρετανίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, το Λονδίνο δεν έχει καμία αμφιβολία για όσα δήλωσε ο Σάιμον Τσενγκ σε συνέντευξή του στο BBC και για τον λόγο αυτό κάλεσε τον Κινέζο περεσβευτή για εξηγήσεις.

Ο Σάιμον Τσενγκ, κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, εργάστηκε για τη βρετανική κυβέρνηση για περίπου δύο χρόνια. Ως υπάλληλος στην ομάδα επιχειρησιακής ανάπτυξης της βρετανικής αποστολής, ο Κλεγκ έπρεπε να κερδίσει το ενδιαφέρον της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στη Σκωτία. Για τον λόγο αυτό ταξίδευε συχνά στην Κίνα. Τον Ιούνιο ωστόσο, ενόσω το κίνημα των διαδηλώσεων ήταν ακόμη στη αρχή του, ο Τσενγκ ανέλαβε έναν ακόμη ρόλο, να συλλέξει πληροφορίες για το στάτους του κινήματος.

Υποστηρικτής και ο ίδιος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Τσενγκ εισχώρησε εύκολα στις τάξεις των διαδηλωτών συμμετέχοντας στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων συντόνιζαν τις ενέργειές τους. Στη συνέχεια, άρχισε να αναφέρει όσα διαπίστωνε στους συναδέλφους του. Στόχος, σύμφωνα με τον Τσενγκ και τη βρετανική κυβέρνηση, δεν ήταν να καθοδηγήσουν τα γεγονότα, αλλά να τα παρατηρήσουν, όπως κάνουν πολλές πρεσβείες.

Στις 8 Αυγούστου, κι ενώ στο κινητό του είχε ακόμη τα emails που τον συνέδεαν με το κίνημα στο Χονγκ Κονγκ, το βρετανικό προξενείο τον έστειλε για ένα επιχειρηματικό συνέδριο, στη Σεντσέν, στην Κίνα, όπου έμελλε να αλλάξει η ζωή του για πάντα, σχολιάζει το BBC.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του, ο Τσενγκ υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί σε τρένο που τον οδήγησε πίσω στη Σεντσέν, όπου άρχισαν τα βασανιστήριά του. Ο ίδιος καταγγέλει ότι τον έδεναν με αλυσίδες, τον υποχρέωναν να στέκεται ακίνητος επί οκτώ ώρες και αν κουνιόταν τον χτυπούσαν στους αστραγάλους ή σε οποιοδήποτε άλλο ευαίσθητο σημείο. Ο Τσενγκ καταγγέλλει επίσης ότι τον υποχρέωναν να μένει ξύπνιος και να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Κίνας, ενώ υποστηρίζει ότι δεν είναι ο μοναδικός πολίτης του Χονγκ Κονγκ που έχει υποστεί τέτοιου είδους βασανιστήρια.

Δεμένος σε μία καρέκλα κι ενώ του τραβούσαν τα μαλλιά, τον υποχρέωσαν να ανοίξει το κινητό του με τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου. Εν συνεχεία τύπωσαν όλα τα emails που αφορούσαν το κίνημα και από έναν τεράστιο όγκο περί των 1.000 φωτογραφιών τον καλούσαν να αναγνωρίσει τους διαδηλωτές δίνοντας ονόματα και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις.

Κατά την 11η ημέρα της κράτησής του, όταν για πρώτη φορά αναφέρθηκε η εξαφάνισή του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η μεταχείρισή του άρχισε να βελτιώνεται. Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στα παρασκήνια διεξαγόταν μία ολόκληρη διπλωματική επιχείρηση με σκοπό την απελευθέρωσή του. Τη 15 ημέρα αφέθηκε εν τέλει ελεύθερος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ καταδίκασε την μεταχείριση που είχε ο Τσενγκ από την Κίνα κάνοντας λόγο για «βασανιστήρια». «Έχω καταστήσει σαφές ότι αναμένουμε οι κινεζικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται», δήλωσε ο Ράαμπ.

naftemporiki.gr