Skip to main content

Ρωσική κινητικότητα προς την Ουκρανία διαπιστώνει το ΝΑΤΟ

Για ενδείξεις πως ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, εναέρια αμυντικά συστήματα καθώς επίσης και ρωσικά στρατεύματα μάχης εισέρχονται στην Ουκρανία.

Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συνταγματάρχης Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου «έχει παρατηρήσει ‘ιδίοις όμμασι’ όσα έχει περιγράψει ο ΟΑΣΕ».

Σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει εντοπιστεί κίνηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές από πού προέρχονται τα στρατεύματα αυτά.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε αμέσως τις αναφορές αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία. «Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη κοινή δύναμη στην Κριμαία», δήλωσε ο Σοϊγκου σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του στρατού, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Στέπαν Πόλτορακ, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο ότι κύριο καθήκον των ενόπλων δυνάμεων «είναι να προετοιμαστούν για μάχη», καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συγκεντρώνουν στρατεύματα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι αυτονομιστές και ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη συγκέντρωση στρατευμάτων στις ανατολικές περιοχές της χώρας τις οποίες ελέγχουν. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί- όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες φορές», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε πάντως το αίτημα της Μόσχας για ένα «σταθερό και άμεσο διάλογο» μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών.

Τέλος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε βαθύτατες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επανάληψη των βίαιων συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο