Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις μελών της ομάδας που οργανώνει τις αγρυπνίες της Τιενανμέν

Αρκετά μέλη μιας φιλοδημοκρατικής οργάνωσης του Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν αφού η ομάδα τους κατηγορήθηκε ότι εργάζεται ως «ξένος πράκτορας».

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ είναι γνωστή για τη διοργάνωση της φημισμένης ετήσιας αγρυπνίας της πόλης για τα θύματα της φονικής καταστολής της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Η ακτιβιστίστρια υπέρ της δημοκρατίας και δικηγόρος Τσόου Χάνγκ-τουνγκ  ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Οι συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με τον νόμο εθνικής ασφάλειας, ο οποίος έχει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η μονάδα εθνικής ασφάλειας της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ είχε ζητήσει νωρίτερα από τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ να παραδώσει πληροφορίες, οι οποίες φέρονται να περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία όλων των μελών από την ίδρυση και τα οικονομικά αρχεία της ομάδας.

Την Τρίτη, που έληγε η προθεσμία για το αίτημα, τα μέλη της συμμαχίας παρέδωσαν μια επιστολή που εξηγούσε την άρνησή τους να συνεργαστούν.

Το επόμενο πρωί, αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα μέλη της μόνιμης επιτροπής της συμμαχίας στα σπίτια ή τα γραφεία τους.

«Θα απαντήσουμε, θα πούμε ότι πιστεύουμε ότι δεν έχετε κανένα νομικό έρεισμα για τα αιτήματά σας, οπότε απλώς θα σας αγνοήσουμε», είπε η κ. Τσόου στο AFP καθώς οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία έχει πει ότι όσοι δεν συμμορφωθούν με τα αιτήματά τους θα αντιμετωπίσουν φυλάκιση έως και έξι μήνες και πρόστιμο 12.800 δολάρια.

Η κ. Τσόου, η οποία εργάζεται ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη άλλη μία φορά, νωρίτερα φέτος και κατηγορήθηκε για οργάνωση μη εξουσιοδοτημένης συνέλευσης. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Την Τετάρτη έπρεπε να εκπροσωπήσει έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης ο οποίος κατηγορείται βάσει του νόμου εθνικής ασφάλειας, αλλά συνελήφθη στο γραφείο της προτού προλάβει να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η Κίνα έθεσε σε ισχύ πρόσφατα έναν ευρέως διατυπωμένο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ που ποινικοποιεί την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και τη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι στοχεύει στη συντριβή της διαφωνίας, αλλά η Κίνα ισχυρίζεται ότι με το νόμο στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας.

naftemporiki.gr