Skip to main content

«Ζοφερές» οι προπτικές για τον τουρισμό στην Αυστρία, λένε οι αναλυτές για το 2021

Οι διακοπές στην Αυστρία αυτό το καλοκαίρι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι το πρώτο πανδημικό έτος 2020, και, μετά την πολύμηνη επίσημη απαγόρευση εισόδου στον χώρο των ξενοδοχείων και της εστίασης, από τις 19 Μαΐου 2021, που υπήρξε άρση των μέτρων, οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν πιο γρήγορα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο αριθμός των λοιμώξεων «αυξάνεται πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή», οι προβλέψεις για ολόκληρο το έτος 2021 είναι «σημαντικά θολές», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το γνωστό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων εφέτος αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα πέμπτο (19,5%) σε 25,8 εκατομμύρια, και επιπλέον, περίπου 7,3 εκατομμύρια παραθεριστές έκαναν κρατήσεις σε τοπικούς παρόχους καταλυμάτων. Έτσι, ο αριθμός των αφίξεων επισκεπτών κατά το πρώτο μισό του καλοκαιρινού εξαμήνου (Μάιος έως Οκτώβριος) αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο (24,1%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, τα ονομαστικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 24,3%, στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, κατά την περίοδο ανάλυσης του, στην οποία συμπεριλήφθηκαν επίσης ο ημερήσιος τουρισμός και οι επισκέψεις σε συγγενείς.

Παρά αυτήν την έντονη αύξηση, οι διανυκτερεύσεις ήταν ωστόσο κατά το ένα τρίτο (33,6%) κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση του κορωνοϊού, δηλαδή κάτω από τους συγκρίσιμους μήνες του 2019.

Λόγω των μαζικών διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών και των αυστηρών κανονισμών καραντίνας, διακοπές στην Αυστρία έκαναν το προηγούμενο έτος κυρίως οι εγχώριοι επισκέπτες.

Αυτό το καλοκαίρι, η ζήτηση από τουρίστες από το εξωτερικό αυξήθηκε και πάλι, με μία αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 21,3% ή κατά 2,65 εκατομμύρια επισκέπτες κατά την περίοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Οι εγχώριοι παραθεριστές έκαναν κρατήσεις κατά 17% ή κατά 1,55 εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις σε εγχώρια ξενοδοχεία, ξενώνες και ιδιωτικά καταλύματα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, μόνο τα δύο τρίτα του επιπέδου διανυκτερεύσεων πριν από την κρίση επιτεύχθηκαν φέτος στο πρώτο μισό της θερινής περιόδου.

Οι προοπτικές

Για ολόκληρη την περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, οι οικονομικοί ερευνητές αναμένουν 59,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις -που θα είναι 10,5% περισσότερο στο πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου από το αντίστοιχο του του 2020, αλλά ένα τέταρτο (24%) λιγότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.

Για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2021, οι προοπτικές παραμένουν «ζοφερές»- οι οικονομολόγοι αναμένουν μόνο περίπου 76,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, δηλαδή σχεδόν το ήμισι του προηγούμενου υψηλού τού προ κρίσης έτους (152,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2019) και επίσης περίπου 22,1% λιγότερο σε σχέση με το πρώτο έτος πανδημίας (97,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2020).

«Η πλήρης ανάκαμψη της αυστριακής τουριστικής βιομηχανίας και συνεπώς η συνέχιση του υψηλού αριθμού των διανυκτερεύσεων τού 2019 θα επιτευχθεί μόνον όταν η πανδημία έχει ξεπεραστεί πλήρως», τονίζεται στην τρέχουσα τουριστική ανάλυση του Ινστιτούτου της Βιέννης, όπου σημειώνεται ότι ορισμένες αλλαγές, όπως η συχνή αντικατάσταση των επαγγελματικών ταξιδιών με διαδικτυακές συναντήσεις, «πιθανότατα θα είναι μόνιμες».

Το τρέχον δυναμικό ποσοστό μόλυνσης στην Αυστρία και σε σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης όπως η Γερμανία, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε αυτήν τη χώρα, καθιστούν αδύνατο, σύμφωνα με τους οικονομικούς ερευνητές, να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις μέχρι το τέλος του έτους. Θα πρέπει να αναμένεται προς το παρόν, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν οι πολιτικοί για να ανταποκριθούν στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων, και μεθαύριο, Τετάρτη, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει σχετική διαβούλευση με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, ένα άλλο ολικό lockdown, όπως το φθινόπωρο του 2020, φαίνεται «μάλλον απίθανο, αν όχι αδύνατο», ωστόσο η συζήτηση για την αυστηροποίηση των περιορισμών πρόσβασης (πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένα άτομα), καθώς και πιθανές υποχρεώσεις τεστ εισόδου και εξόδου, σε κάθε περίπτωση «θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά στον χώρο του τουρισμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ