Skip to main content

Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί του σεισμού σε Πακιστάν – Αφγανιστάν

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης προκειμένου να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο περισσότεροι από 350 άνθρωποι στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ το σκοτάδι δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις.

Οι αρχές άρχισαν ομαδικές ταφές στις δύο χώρες, όπου ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο οι ομάδες διάσωσης καταγράφουν πρόοδο στις έρευνες που πραγματοποιούν στις πληγείσες περιοχές και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, η ισχυρή παρουσία των οποίων σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ενώ η σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών έχει προκαλέσει κατολισθήσεις και σε ορισμένες περιοχές το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφθεί στο Πακιστάν: 248 νεκροί, 202 εκ των οποίων στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Σε πολλά τμήματα της χώρας οι επιζώντες έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στην τύχη τους.

«Είμαστε περισσότερα από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας, που έχουμε αναγκαστεί να περιμένουμε έξω στο δρόμο την άφιξη των ομάδων διάσωσης», διαμαρτυρήθηκε ο Χακίμ Χαν, 60χρονος κάτοικος χωριού στο Σάνγκλα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου αναμένεται χιονόπτωση.

«Δεν υπάρχει τίποτε να φάμε»

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, που επέστρεψε την Τρίτη στο Πακιστάν από επίσκεψή στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε στους επιζώντες «γενναιόδωρες αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν καλύτερες κατοικίες».

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σάνγκλα, που είναι ενδεχομένως η πλέον πληγείσα περιοχή με 49 νεκρούς έως αυτή τη στιγμή. Στο χωριό Γκαντάο σχεδόν όλα τα σπίτια, 300 συνολικά, έχουν καταστραφεί. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο, σε πολικές θερμοκρασίες, καθώς φοβούνταν ότι τα σπίτια τους θα καταρρεύσουν.

«Κανείς δε μας προσέφερε βοήθεια», υπογράμμισε ο Χάκιμ Χαν, ο οποίος έχασε τον ανιψιό του, αλλά και το σπίτι του.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε, ούτε να φορέσουμε για να προστατευτούμε από το κρύο και φοβόμαστε ότι σύντομα θα έχουμε χιονοπτώσεις», πρόσθεσε.