Skip to main content

Για «διχαστική πολιτική» κατηγορούν τη Χάρις τα κινεζικά ΜΜΕ

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Τετάρτη την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ότι επιδιώκει να προκαλέσει ένταση μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της Νοτιοανατολικής Ασίας με τα σχόλιά της ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε εξαναγκασμό και εκφοβισμό για να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις του του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κυρία Χάρις έκανε τα σχόλια σε μια ομιλία στη Σιγκαπούρη την Τρίτη στο πλαίσιο επταήμερης επίσκεψης με στόχο να φέρει τις ΗΠΑ πίσω στην Ασία και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

«Ενώ έδειχνε το δάχτυλο προς την Κίνα και την κατηγόρησε για «εξαναγκασμό» κα ι«εκφοβισμό», η Χάρις αγνόησε σκόπιμα τη δική της υποκρισία στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει και να εκφοβίσει τις περιφερειακές χώρες να ενταχθούν στην Ουάσινγκτον στο σχέδιό της για τον περιορισμό της Κίνας», ανέφερε η κρατική China Daily.

Η ομιλία της κυρίας Χάρις στη Σιγκαπούρη ήταν μια «αβάσιμη επίθεση στην Κίνα», ανέφερε το άρθρο. «Φαίνεται ότι η μόνη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νοτιοανατολική Ασία είναι οι αφοσιωμένες προσπάθειές τους να δημιουργήσουν μια σφήνα μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας», πρόσθεσε.

Η αμερικανική διοίκηση χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό με την Κίνα «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία» του αιώνα και στη Νοτιοανατολική Ασία υπήρξαν μια σειρά επισκέψεων υψηλού προφίλ από ανώτατα στελέχη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ανόι στα τέλη Ιουλίου.

Η άφιξη της Χάρις στο Ανόι καθυστέρησε την Τρίτη αφού η αμερικανική πρεσβεία στο Βιετνάμ δήλωσε ότι είχε εντοπίσει ένα «ανώμαλο περιστατικό υγείας», που πιθανόν να σχετίζεται με το μυστηριώδες σύνδρομο της Αβάνας.

Κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν και ο πρέσβης της Κίνας στο Βιετνάμ πραγματοποίησαν μια προηγουμένως απροειδοποίητη συνάντηση, κατά την οποία ο Τσιν είπε ότι το Βιετνάμ δεν διαλέγει πλευρά στην εξωτερική πολιτική. Ο Κινέζος πρέσβης υποσχέθηκε δωρεά 2 εκατομμυρίων εμβολίων για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υλικά και εξοπλισμό από την Κίνα για τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες. Τα κομμουνιστικά κόμματά τους διατηρούν στενούς δεσμούς, αλλά το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γνωστή ως Ανατολική Θάλασσα στο Βιετνάμ.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία διασχίζονται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και περιέχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλούσιους χώρους αλιείας.

Έξι κράτη, η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, διεκδικούν τμήματα των υδάτων.

Οι εντάσεις οδήγησαν το Βιετνάμ σε έναν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους των ισχυρισμών του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό και το Ανόι έλαβε στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ακτοφυλακής.

Οι σχέσεις μεταξύ Ανόι και Ουάσινγκτον έγιναν πιο στενές πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1975, αν και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι υπάρχουν όρια στη σχέση μέχρι το Ανόι να σημειώσει πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αναλυτές λένε ότι το Βιετνάμ θέλει να αναβαθμίσει τη διπλωματική του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια «στρατηγική εταιρική σχέση», αλλά ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση θα εξοργίσει το Πεκίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters