Skip to main content

Κύπρος: Έκκληση υπουργού Υγείας στους νέους λόγω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Έκκληση έκανε προχθές σε όλους τους νέους ο υπουργός Υγείας Κύπρου να σκεφτούν τους γονείς και τους παππούδες τους ακόμα και αν δεν ενδιαφέρονται για τη δική τους προσωπική υγεία, με έναυσμα την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο νησί.

«Κρατάμε τη ζωή μας στα χέρια μας, και παρά την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την τήρηση των μέτρων», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό, έγιναν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και από την ανάλυση των δεδομένων φαινόταν ότι δεν υπάρχει ακόμα πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων. Ενώ, συμπλήρωσε ότι είναι κατανοητή και αντιληπτή η κόπωση και η κούραση όλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού «έχουμε να κάνουμε με ένα ιό, ο οποίος είναι εδώ, είναι ανάμεσα μας και είναι θανατηφόρος. Εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Χέρια-Μάσκες-Αποστάσεις και τα άλλα πρωτόκολλα. Η ευθύνη για περιορισμό, εν ολίγοις είναι στα χέρια μας».

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση όπως τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους, ας σκεφτούν τους γονείς τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες τους, τους ευάλωτους ή ας σκεφτούν τους επαγγελματίες υγείας που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναλάβουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία με κίνδυνο τη δική τους την υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την έκκληση προς τους εργοδότες όπως διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και τα οποία έχουν απλοποιηθεί. Σημείωσε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση την Παρασκευή για να επεξηγηθούν ξανά τα πρωτόκολλα αυτά. «Κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις. Να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι ασφάλειας και να μην περιμένει κανένας από τους επιθεωρητές ή από την Αστυνομία. Αυτό το πράγμα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και αν δεν υπάρξει συνεργασία από όλους και από το σύνολο των πολιτών δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Μέτρα υπάρχουν. Κρατάμε τις ζωές μας αλλά και των συμπολιτών μας στα χέρια μας» επεσήμανε και συμπλήρωσε, ότι όλοι έχουν ευθύνη να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Τα πρωτόκολλα, σημείωσε, έχουν απλοποιηθεί, υπάρχουν και οι υπεύθυνοι ασφάλειας και υγείας σε κάθε επιχείρηση και αύριο θα γίνει διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαίδευση. «Έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στο κομμάτι της επιτήρησης θα έχουμε συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις, διότι πρέπει όλοι να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια», είπε.  Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους εργασιακούς χώρους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει ήδη γίνει σύσταση για τηλεργασία και εκεί και όπου είναι εφικτό θα ήταν καλό να εφαρμοστεί. Επίσης, έχουν δοθεί συστάσεις για διαφορετική ώρα προσέλευσης, ομαδοποίηση των εργαζομένων, διαφορετικά διαλείμματα, κτλ. Εκεί και όπου είναι δυνατό να εφαρμοστούν, θα πρέπει να γίνουν, υπογράμμισε ο κ. υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να επιβάλει την τήρησή τους. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν πιθανόν αυξημένα περιστατικά, ο κ. Ιωάνου είπε ότι «τα νοσηλευτήρια είναι απόλυτα έτοιμα και έχω ξανά συνάντηση αύριο με τον ΟΚΥπΥ για να μου παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι υπάρχει πάντα ένα ταβάνι για το πού μπορούν να φθάσουν. Τα δημόσια νοσηλευτήρια όμως έχουν ετοιμαστεί και από την άνοιξη, είναι απόλυτα οργανωμένα για να διαχειριστούν την έξαρση της πανδημίας».

Ενώ, σε ερώτηση εάν υπάρχει ένδειξη για αλλαγή στον δείκτη μεταδοτικότητας ανέφερε ότι είναι σίγουρα πάνω από το 1, υπολογίζουν οι ειδικοί ότι είναι στο 1,5 και αυτό τους ανησυχεί.

Νέες οδηγίες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό

Στο μεταξύ, με στόχο την προστασία των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο κατέστησε από σήμερα 15 Οκτωβρίου, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, σε όλους τους εσωτερικούς κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε εργαζόμενους σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα (Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα),   σε διανομείς και στους ανελκυστήρες.

Εξαιρούνται: οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, χώροι εστίασης πλην των περιπτώσεων take-away, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα, άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ), Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει αυτόν και όχι την επιχείρηση. Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών καθορίζεται με Διάταγμα του Υπουργείου που εκδόθηκε τον Αύγουστο και οποιαδήποτε παραβίαση αυτού θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στη Γραμμή Καταναλωτή 1429.