Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων IPSOS για λογαριασμό της I.S.T.H., και δημοσιεύτηκε φέτος στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Thrombosis and Haemostasis», μόνο το 25% των ατόμων σ’ όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι παράγοντας κινδύνου για δημιουργία θρόμβωσης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 7.233 άτομα και ήταν η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα του είδους της.
Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια που όμως μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Κάθε χρόνο εμφανίζονται 10.000.000 περιπτώσεις Φ.Θ.Ν. και 600.000 θάνατοι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική που αντιστοιχούν σε 1.600 θανάτους την ημέρα.
Οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία δυστυχήματα και το AIDS.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.
Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως επισημαίνει ο κος Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής & Ειδικός Γραμματέας του Ι.Μ.ΕΘ.Α. δεν είναι υποχρεωτική η εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε όλους τους ασθενείς, που κάνουν εισαγωγή, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου είναι ενδονοσοκομειακές.
«Αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σκεφτείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν», δήλωσε ο κος Ματσάγκας και συνέχισε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και εμείς όλοι οι γιατροί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών μας με τη διενέργεια αξιολόγησης του θρομβοεμβολικού κινδύνου για κάθε ασθενή. Τα αποτελέσματα της εκτίμησης μας βοηθούν σημαντικά στη λήψη των κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων κατά της νόσου».
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Η.Β. έχει αναπτύξει σημαντικά πρωτόκολλα σχετικά με την πρόληψη της Φ.Θ.Ν.
Τώρα η Ελλάδα μαζί με ακόμα 65 χώρες ενώνουν τη φωνή τους και σύμφωνα με τον κο Αλέξανδρο Τσελέπη, Καθηγητή Χημείας – Βιοχημείας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου, του Ι.Μ.ΕΘ.Α., μαζί με 15 επιστημονικές εταιρείες και κρατικούς φορείς και περισσότερες από 275 ιατρικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών, ζητά να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο η εκτίμηση του κινδύνου για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, δηλαδή για τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες.