Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο 18ο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας και Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν το 4% των συνολικών εισαγωγών. Όμως, το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο απ’ την έξοδό τους απ’ το νοσοκομείο.
Στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτές οι απώλειες, οι επιστήμονες που παραβρέθηκαν στο τραπέζι με θέμα: «Καρδιακή ανεπάρκεια: Το μέγεθος και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Δημόσια Υγεία. Εκπαίδευση, Εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια. Νέες Θεραπείες», ανέφεραν ότι βάσει της εμπειρίας τους, όταν ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, πρέπει να είναι αιμοδυναμικά σταθερός, με καλό κορεσμό οξυγόνου, καλή νεφρική λειτουργία και τιτλοποιημένη φαρμακευτική αγωγή (βέλτιστες δόσεις φαρμάκων).
Το τραπέζι διηύθυναν ο Δημήτρης Κρεμαστινός Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Γεράσιμος Φιλιππάτος Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο «Αττικό», Αθήνα και συμμετείχαν οι: Ιωάννης Γουδέβενος Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Αθανασάκης Καθηγητής Οικονομικών Υγείας ΕΣΔΥ, Ελευθέριος Θηραίος Γενικός Ιατρός-Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Γ.Γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών – Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, Ιωάννης Κυριόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Λ. Μιχάλης Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ηλίας Σιώρας Διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, και Κωνσταντίνος Τσιούφης Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ και οι οποίοι τόνισαν επίσης ότι ο ασθενής πρέπει όταν παίρνει εξιτήριο να λάβει από τους θεράποντες ιατρούς σχετικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση αλατιού, την αποφυγή παχυσαρκίας, τη διακοπή καπνίσματος και φυσικά την άσκηση που είναι κατάλληλη γι’ αυτόν.
Όλες αυτές οι καθοριστικής σημασίας οδηγίες πρέπει να γίνουν γνωστές στους θεράποντες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) –γιατρούς και νοσηλευτές, που θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά τον ασθενή, να τροποποιούν, όταν χρειάζεται, την αγωγή, θα προβαίνουν περιοδικά σε παρακλινικές εξετάσεις και μόνο, αν χρειαστεί, να γίνεται επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία αυτή τη στιγμή παρέχεται κυρίως απ’ τα 400 πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ και τώρα Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και των 220 Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου. Και πέρα απ’ τα χρόνια διαρθωτικά προβλήματα, τα τελευταία 7 έτη, αυτές οι δημόσιες δομές αποδυναμώθηκαν σε προσωπικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα μερικές να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου.
Στην παρέμβασή του ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, Διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι από Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) πάσχει το 2% του πληθυσμού. Δηλαδή στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 200.000-250.000.
Όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση των πασχόντων λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της επιβίωσης, όταν μάλιστα αυτή δεν συνοδεύεται και από αύξηση της Υγιούς Ζωής.
Η καρδιακή ανεπάρκεια, όπως είπε, είναι πιο κακοήθης και απ’ τον καρκίνο, ενώ η θνησιμότητα αυξάνεται όταν συνοδεύεται από συννοσηρότητες του σακχαρώδους διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και υπέρταση.