Skip to main content

Riccardo Canevari: η χρήση καινοτόμων θεραπειών συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η Novartis αποτελεί σήμερα το βασικότερο πυλώνα φαρμάκου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εταιρεία που εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, επενδύει στη χώρα μας με στρατηγικές κινήσεις που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Novartis Hellas κ. Riccardo Canevari, αν η Ελλάδα καταφέρει να θέσει ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης τότε, όλες οι πολυεθνικές και όχι μόνο, θα επενδύσουν δυναμικά στην ελληνική αγορά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί να επέλθει από την ισχυροποίηση της οικονομίας μας, μέσω της χρήσης των καινοτόμων θεραπειών και της επένδυσης στις κλινικές μελέτες.

Η εφαρμογή των πιεστικών μέτρων του Μνημονίου θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική δυσπιστία των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η αντίδραση των αγορών σε σχέση με την Ελλάδα; Θα υπάρξει η αναμενόμενη ανάπτυξη ή θα συνεχιστεί η υπάρχουσα στασιμότητα, η οποία δυστυχώς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα;

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δημιουργεί ένα αρκετά ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον. Η πίεση που δημιουργούν τα μέτρα στους Έλληνες πολίτες και στην επιχειρηματική αγορά κάνει τις ξένες χώρες πιο διστακτικές ως προς τις επενδύσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Όμως, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η υγεία και η πρόσβαση στη υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει μια «επικίνδυνη αποστολή» αντί για «αυτονόητη». Όπως είναι γνωστό, η επανέναρξη της Ελληνικής οικονομίας είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Δυστυχώς, αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας του διαρκώς μεταβαλλόμενου λειτουργικού πλαισίου. Η δυνατότητα για νέες επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί σταθερότητα ώστε να είναι επιτυχής. Παρά το περιβάλλον πρόκλησης, η Novartis είναι αφοσιωμένη στην καινοτομία και επενδύει στην Ελλάδα μέσω της παραγωγής και της εμπορευματοποίησης φαρμακευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης, των πληρωμών φόρων, της μισθοδοσίας 500 περίπου εργαζομένων, των εγχώριων προμηθευτών στο 88%, δωρεών και χορηγιών.

Γνωρίζετε τη φαρμακευτική αγορά και το πώς λειτουργεί σε άλλες χώρες. Ποιες είναι οι διαφορές των πολιτικών των εταιρειών και των κυβερνήσεων όσον αφορά αυτές τις χώρες, για να μην φτάσουν στο επίπεδο που έχουν φτάσει οι Ελληνικές εταιρείες; Ποιες στρατηγικές κινήσεις πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να επιβιώσει η αγορά της Υγειονομικής Περίθαλψης; Επειδή – κακά τα ψέματα – η μεγαλύτερη πίεση και ανισορροπία θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρούς τριγμούς σε ολόκληρη την Ελληνική αγορά;

Η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, τα μέτρα λιτότητας και οι διαρκώς τροποποιούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση, τα clawback και rebates, θέτουν νέους κανόνες για τη λειτουργία των εταιρειών στην Ελλάδα και αντανακλώνται στην καθημερινότητα των εταιρειών. Οι πολυεθνικές δυσκολεύονται να καθορίσουν και να επιτύχουν στρατηγικούς επιχειρηματικούς στόχους στην Ελλάδα, όπως κάνουν σε άλλες χώρες, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της απουσίας ενός συγκεκριμένου οργανωτικού πλαισίου. Τα εμπόδια είναι πολλά και ως αποτέλεσμα παρατηρείται έλλειψη διαθεσιμότητας νέων φαρμάκων στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, ένας ασθενής στην Ελλάδα πρέπει να περιμένει 9-12-18 μήνες για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια καινοτόμο θεραπεία (μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων). Η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει τη θέση της σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα και να αναζητήσει τη βέλτιστη εσωτερική κοινή συναίνεση. Για να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των βασικών ενδιαφερόμενων μερών εντός σταθερού πλαισίου, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που θα διευκολύνουν τις περαιτέρω επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες;

Αυτό που έχει σημασία είναι η καθιέρωση ενός προβλέψιμου λειτουργικού πλαισίου και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις για τον Κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν νέες και καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις και να κυκλοφορήσουν στην αγορά της χώρας ώστε οι Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Η Novartis μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις ώστε η Ελλάδα να εξορθολογίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες της και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαμε: Να καθορίσουμε τις τιμές των πατέντων στις 3 χαμηλότερες και να κάνουμε αντίστοιχες διορθώσεις των Δελτίων Τιμών, να προσαρμόσουμε εκ νέου την πολιτική των rebates από οριζόντια σε αυξημένα rebates όγκου πωλήσεων και να καθορίσουμε τον υπολογισμό του clawback σε τιμές παραγωγού. Επιπλέον, πρέπει να διαχειριστούμε τον όγκο μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής μητρώων και πρωτοκόλλων θεραπείας. Τα επίπεδα συμμετοχής στο κόστος θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για όλα τα προϊόντα με βάση την οδό διανομής. Επιπλέον, πρέπει να γίνει προώθηση της χρήση γενόσημων, για να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες και να υπάρξει κεφάλαιο για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη.  Δυστυχώς, οι πολιτικοί βλέπουν τα φάρμακα ως «εύκολο στόχο» για περικοπές στον προϋπολογισμό. Οι φαρμακευτικές δαπάνες αντιστοιχούν μόνο στο 15% του Ευρωπαϊκού κόστους για την υγειονομική περίθαλψη και παρόλα αυτά οι τιμές των φαρμάκων τυγχάνουν μεγάλου μέρους της προσοχής του κοινού. Υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για περιορισμό των εξόδων.

Τελικά μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών μέσω των οριζόντιων περικοπών στις τιμές των φαρμάκων, της επιβολής rebate και clawback, της μετατροπής των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις σε ομόλογα και τέλος μέσω σημαντικών καθυστερήσεων στις πληρωμές; Μπορούν τα μέτρα που δεν επιτρέπουν στη εταιρεία να «αναπνεύσει» να δημιουργήσουν κέρδος για τον κρατικό μηχανισμό;

Οποιοδήποτε είδος πιεστικών μέτρων που δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να «αναπνεύσουν» δεν μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στον κρατικό μηχανισμό. Αυτά τα μέτρα δεν δίνουν την εντύπωση ρεαλιστικού και βιώσιμου τρόπου επίτευξης οικονομικής ισορροπίας για το κράτος και σίγουρα δεν οδηγούν προς την ανάπτυξη. Όμως, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι τόσο οι Έλληνες ασθενείς όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, ενώ οι Έλληνες ασθενείς στερούνται την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την Υγειονομική Περίθαλψη οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στις ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών και του κοινού. Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για αποτελέσματα, καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη είναι πιο επείγουσα και επιτακτική από ποτέ!

Θα θέλατε να αναλύσετε τη θέση της Novartis στην Ελληνική φαρμακευτική αγορά;

Η Novartis κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνικό Κλάδο Φαρμακοβιομηχανίας με μερίδιο αγοράς (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ) περίπου 13% και με αποστολή τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να ανακαλύψουμε, να αναπτύξουμε και να κυκλοφορήσουμε με επιτυχία στην Ελληνική αγορά καινοτόμα προϊόντα για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών με τρόπο που να είναι οικονομικά βιώσιμος για την κοινωνία μας και τη Novartis. Με αυτό το στόχο, επενδύουμε περισσότερα από 130,2 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ διεξάγουμε 104 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, με επένδυση περισσότερων από 9 εκατομμυρίων Ευρώ. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως Elpen, WinMedica, Pharmaten, Demo, Famar, για δραστηριότητες από κοινού προώθησης, μέσω επένδυσης 52 εκατομμυρίων Ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε και προσφέρουμε στην κοινωνία. Επιδιώκουμε να παρέχουμε στους συνεργάτες μας ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον και να προωθούμε την υγεία και την ευεξία τους. Επιπλέον, αναπτύσσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους ασθενείς, την ιατρική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Ιδρύματα Υγείας, τους συνδέσμους ασθενών και όλους τους μετόχους μας. Στη Novartis επιδιώκουμε διαρκώς τις επιδόσεις με μεγάλη ακεραιότητα. Και επενδύουμε στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός στόχος και τομείς της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγορές για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της;

Ως μια εταιρεία φροντίδας υγείας που βασίζεται στην επιστήμη και εστιάζει στους ασθενείς, επιδιώκουμε να είμαστε σε ηγετική θέση παγκοσμίως σε βασικούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης. Μετά από μια εταιρική μεταμόρφωση, η Novartis επικεντρώνεται σε τρεις τομείς με παγκόσμια κλίμακα και καινοτόμο ισχύ – φαρμακευτικά σκευάσματα, φροντίδα των οφθαλμών (Alcon) και γενόσημα φάρμακα (Sandoz). Αυτό έχει ενδυναμώσει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας. Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας για τα Φαρμακευτικά Σκευάσματα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 βασικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση όσον αφορά την καινοτομία στους θεραπευτικούς τομείς τους, όπως είναι τα Καρδιομεταβολικά νοσήματα,  η Ανοσολογία και η Δερματολογία, οι Νευροεπιστήμες, οι παθήσεις του Αναπνευστικού, του Αμφιβληστροειδούς και η Ογκολογία.

Οικοδομώντας πάνω στην ισχυρή μας κληρονομιά όσον αφορά την εκπλήρωση των ακάλυπτων αναγκών, η Novartis εστιάζει στη βελτίωση της ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή του σωστού φαρμάκου στο σωστό ασθενή τη σωστή στιγμή.

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας όσον αφορά τους ασθενείς; Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το επικοινωνιακό μοντέλο της εταιρείας επικεντρώνεται ιδιαιτέρως στους ασθενείς. Πιστεύετε ότι μέσω της στενής συνεργασίας σας με τους ασθενείς, θα μπορέσετε να τους προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες;

Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς. Αυτή η έμπνευση μας παρέχει κίνητρα ώστε να φέρουμε την επανάσταση στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικών καινοτόμων φαρμάκων που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο με καλύτερη ποιότητα ζωής, παρέχοντάς τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα πράγματα που έχουν σημασία για εκείνους. Για να κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς δεν αποδεχόμαστε το status quo. Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών παγκοσμίως, ώστε οι ασθενείς και η κοινωνία να μπορέσουν να ωφεληθούν το ταχύτερο δυνατόν. Το βάθος και η ισχύς της γραμμής παραγωγής μας, μας επιτρέπει να αλλάξουμε την άσκηση της ιατρικής και να φέρουμε περισσότερα ρηξικέλευθα αποτελέσματα με αληθινά οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία.

Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, επενδύουμε στα προγράμματα παρηγορητικής χρήσης για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία (ακάλυπτη ιατρική ανάγκη) πριν από τις επίσημες αποφάσεις Τιμολόγησης και Αποζημίωσης και υποστηρίζουμε την εκπαίδευση 18 οργανισμών ασθενών. Συνεργαζόμαστε με στρατηγικούς συνεργάτες, π.χ. ιατρικούς συνδέσμους και ΜΚΟ, κτλ. για την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης για νόσους και προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το διαβήτη, τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), την ψωρίαση και την ογκολογία. Με αυτό το στόχο σχεδιάζουμε περισσότερα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα ανακοινώσουμε εγκαίρως και ελπίζουμε ότι και αυτά θα επηρεάσουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Καινοτόμα φάρμακα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ποια είναι η αλήθεια για τις καινοτόμες θεραπείες; Γιατί μια κυβέρνηση σε οικονομική ύφεση να επιτρέψει την πρόσβαση των ασθενών; Ένα νέο καινοτόμο φάρμακο θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους για την υγεία;

Στη Novartis συμμεριζόμαστε και κατανοούμε την ανάγκη για εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία, ιδιαιτέρως σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι παράλληλα, το σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση και ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των βασικών μετόχων εντός σταθερού πλαισίου, που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη και θα επιτρέψει στις πολυεθνικές εταιρείες να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα, να επενδύσουν περαιτέρω σε κλινικές μελέτες και στην Έρευνα και Ανάπτυξη και να αναπτύξουν νέα και καινοτόμα φάρμακα. Τα καινοτόμα φάρμακα είναι προϊόντα με μεγάλη έρευνα και τεχνογνωσία που διευκολύνουν τους ασθενείς στο να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω των πολλών θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στο οικοσύστημα της φροντίδας υγείας. Η χρήση καινοτόμων φαρμάκων μειώνει το κόστος θεραπείας κατά τη διάρκεια ζωής του ατόμου, θεραπεύοντας και προλαμβάνοντας νόσους πιο αποτελεσματικά. Όσον αφορά ειδικά τις γονιδιακές θεραπείες, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος φαρμάκων. Απομακρυνόμαστε από το καθημερινό χάπι – μία ή δύο από αυτές τις θεραπείες στη διάρκεια ζωής του ατόμου απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αρκετή. Και πριν προειδοποιήσετε και πάλι για υψηλές τιμές, επιτρέψτε μου να πω απλά: ναι, δεν θα είναι φτηνές, αλλά όσον αφορά τους ασθενείς και το σύστημα φροντίδας υγείας θα αποτελούν πολύ μικρότερη επιβάρυνση.

Επιπλέον, η χρήση καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να ενισχύσει την εργασιακή παραγωγικότητα μέσω της βελτίωσης των επιπέδων υγείας των ασθενών ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται, να καταναλώνουν προϊόντα και να πληρώνουν φόρους. Όλα αυτά συμβάλλουν σε μια ισχυρότερη οικονομία μέσω της ανάπτυξης του ΑΕΠ, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της μειωμένης επιβάρυνσης για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στη Novartis, έχουμε σημαντική ευθύνη να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε νέες καινοτόμες θεραπείες και το κάνουμε μέσω της ολοένα αυξανόμενης επένδυσης ποσοστού των εσόδων μας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και αναπτύσσοντας νέες θεραπείες ώστε οι προοπτικές των ασθενών για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ζωή να είναι πολύ ελπιδοφόρες.

Ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας όσον αφορά την εξατομικευμένη θεραπεία;

Η εξατομικευμένη θεραπεία μας φέρνει πιο κοντά σε πιο ακριβείς, προβλέψιμες και αποτελεσματικές θεραπείες – σχεδιασμένες ειδικά για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η έρευνά μας καθορίζει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις νόσους και αναπτύσσουμε φάρμακα. Η από μέρους μας αυξανόμενη κατανόηση της γενετικής μας επιτρέπει να παρέχουμε καλύτερες διαγνώσεις, ασφαλέστερη συνταγογράφηση φαρμάκων και πιο αποτελεσματική θεραπεία των νόσων και των διαταραχών που προσβάλλουν τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ικανότητας των ιατρών να χορηγούν τη σωστή θεραπεία στο σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή και στη σωστή δόση, βελτιώνοντας κατά συνέπεια τις εκβάσεις και μειώνοντας δυνητικά τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη.

Ποια είναι η σχέση των καινοτόμων φαρμάκων με την εξατομικευμένη θεραπεία και πώς ωφελούνται από αυτήν οι ασθενείς;

Η εξατομικευμένη θεραπεία αρχίζει να μεταμορφώνει την άσκηση της ιατρικής. Επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας: να μεταφέρουν την έμφαση της ιατρικής από την αντίδραση στην πρόληψη, να προβλέπουν την ευαισθησία απέναντι σε νόσους, να βελτιώνουν τη διάγνωση νόσων, να προλαμβάνουν την επιδείνωση των νόσων, να προσαρμόζουν τις στρατηγικές πρόληψης νόσου, να συνταγογραφούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα και να αποφεύγουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων με προβλέψιμες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φάρμακο, να μειώνουν το χρόνο, το κόστος και το ποσοστό αποτυχίας των φαρμακευτικών κλινικών μελετών και να εξαλείφουν τις ανεπάρκειες της μεθόδου δοκιμής και σφάλματος που αυξάνουν τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και υπονομεύουν τη φροντίδα των ασθενών. Η Novartis Pharmaceuticals έχει δημιουργήσει μια αφοσιωμένη μονάδα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Το χαρτοφυλάκιο κυτταρικών θεραπειών στοχεύει στη μεταμόρφωση της ιατρικής πρακτικής και στη δυνητική θεραπεία ορισμένων ασθενών που πάσχουν από διάφορες απειλητικές για τη ζωή νόσους όπως καρκίνους του αίματος, δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμίες και άλλες νόσους του αίματος, αντικαθιστώντας, ενισχύοντας ή αποκαθιστώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τι χρειάζεται το τρίπτυχο ΈΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ώστε να εφαρμοστεί στην Ελληνική αγορά;

Ο τομέας της υγείας και ειδικότερα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας ωθείται κυρίως από την έρευνα και την καινοτομία. Εμείς καινοτομούμε όχι μόνο στα εργαστήρια αλλά και συνδυάζοντας την πείρα μας με νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και νέες επιχειρηματικές διαδικασίες. Επομένως, συμβάλλουμε στην υποστήριξη ενός ζωντανού επιστημονικού και οικονομικού οικοσυστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελληνική οικονομία και για την ανταγωνιστικότητα  της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τοπικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένων κέντρων κλινικής έρευνας, πανεπιστημιακών ιατρικών σχολών, νοσοκομείων και οργανισμών – για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, παρέχοντας στους ασθενείς πρόσβαση σε δυνητικά νέες θεραπείες αλλά και δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας. Η ελπίδα για την πρόοδο της επιστήμης και την παροχή βοήθειας στους ασθενείς πάντα ήταν η κινητήριος δύναμη για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Για να συνεχίσουμε έτσι στο σημερινό Ελληνικό περιβάλλον-πρόκληση χρειαζόμαστε ένα πιο σταθερό περιβάλλον στον κλάδο της φροντίδας υγείας όπου η «καινοτομία» και οι «καινοτόμες» λύσεις επιβραβεύονται σίγουρα περισσότερο από ό,τι συμβαίνει επί του παρόντος. Είμαστε υπέρ κάθε μέτρου που λαμβάνεται για να βοηθήσει την κυβέρνηση να φροντίσει τους πολίτες, αλλά πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι οι έννοιες των οριζόντιων περικοπών, των rebate και clawback και άλλες, περιορίζουν και εμποδίζουν σημαντικά τις πιθανότητες που έχουμε για καινοτομία, συνεισφορά και Έρευνα και Ανάπτυξη. Η Novartis πάντα λειτουργούσε με βασικές αξίες όπως βιωσιμότητα, συμμόρφωση, ακεραιότητα και ποιοτικές διαδικασίες. Αυτές οι αξίες έχουν μεγάλη σημασία για εμάς και πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του φαρμακευτικού κλάδου για εξασφάλιση της ανάπτυξης και της εξέλιξης.