Skip to main content

Η αισιοδοξία μειώνει τον πόνο στους πάσχοντες με πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μελέτη που διεξήγαγε ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ALS (Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση), που είναι αισιόδοξα άτομα και δεν έχουν κατάθλιψη, παρά το γεγονός ότι βιώνουν σημαντική σωματική αναπηρία, υποφέρουν πολύ λιγότερο από τους υπόλοιπους ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Marc Gotkine, επικεφαλής της κλινικής ALS του Hadassah και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια “Lou Gehrig”, ευρύτερα γνωστή ως ALS, ζουν περίπου 5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Παρόλα αυτά ο Stephen Hawking έζησε με την ασθένεια πάνω από 50 χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα, αυτή η μεγάλη παράταση ζωής πιθανότατα οφείλεται στη θετική στάση που είχε απέναντι στη ζωή. Να θυμίσουμε ότι ο Hawking διαγνώστηκε με την ασθένεια στα 21 του, και οι γιατροί του είχαν πει ότι του απέμεναν δύο χρόνια ζωής.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 41 ασθενείς με ALS και σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι ασθενείς με ALS που καταφέρνουν να νικήσουν την κατάθλιψη και επιλέγουν μια θετική στάση ζωής, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, παρά τη σωματική τους αδυναμία.

Όπως ανέφερε Δρ. Gotkine «Θα περίμενε κανείς ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, θα δυσκολεύονταν να έχουν μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Όμως η αισιοδοξία βοηθά ακόμη και τα άτομα που πάσχουν από ανίατες αρρώστιες να ανταπεξέλθουν».

Η θετική στάση για τη ζωή και η αισιοδοξία αποτελούν, όπως λένε οι επιστήμονες, τα σημαντικότερα κλειδιά για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής σε άτομα με πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση. Ενώ, τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι επίσης, ο τρόπος με τον οποίο ο γιατρός ανακοινώνει στον ασθενή την πάθησή του. Όπως είπαν πρέπει οι γιατροί να εκπαιδευτούν στο πως θα αναφέρουν τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στην οικογένεια του από τι πάσχει έτσι ώστε να μπορούν να το αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν καλύτερα.