Skip to main content

Μπιλ Γκέιτς: Τουλάχιστον 6 – 8 μήνες καθυστέρηση εμβολίων στις φτωχές χώρες

Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη στο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην πανδημία, δήλωσε σήμερα ο συνιδρυτής της εταιρίας Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στην σειρά», δήλωσε ο Γκέιτς.

1,75 δισ. δολ. υποσχέθηκε το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί 1,75 δισεκ. δολάρια για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων πόρων για την πρωτοβουλία διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μέσω απευθείας στήριξης σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Το πρόγραμμα COVAX, το οποίο επίσης τελεί υπό την εποπτεία της συμμαχίας εμβολίων GAVI, έχει στόχο να παραδώσει 2,3 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκ. δόσεων σε φτωχότερες χώρες με μηδενικό κόστος για τις κυβερνήσεις τους. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων μέσω του COVAX θα είναι αρχικά σε «μέτρια» επίπεδα.

«Ο συνολικός αριθμός δόσεων που η GAVI (και ο COVAX) θα έχουν το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ακόμα πολύ μέτριος. Ναι, θα στείλουν κάποιες δόσεις, αλλά εάν συγκρίνεις το πότε θα φθάσουν το ίδιο ποσοστό κάλυψης με τις πλούσιες χώρες — εκεί είναι που λέω έξι με οκτώ μήνες, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε.

Ο Σεθ Μπέρκλει, διευθύνων σύμβουλος της GAVI και εκ των επικεφαλής του COVAX, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «κάποιου είδους πανικός με τα εμβόλια» με πολλές χώρες να επιδιώκουν διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν περιορισμένες προμήθειες και κάποιες να απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά φαρμακοβιομηχανιών που είπαν ότι οι παραδόσεις τους θα καθυστερήσουν.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τέτοιου είδους πίεση δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι φαρμακευτικές εταιρίες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Moderna, ανέπτυξαν όλες τους εμβόλια κατά της Covid-19 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Εάν είσαι μια φαρμακευτική που δεν παρασκεύασες εμβόλιο, δεν υφίστασαι πιέσεις. Αλλά αυτές που ανέπτυξαν το εμβόλιο…είναι αυτές που υφίστανται επιθέσεις», δήλωσε. Είναι πραγματικά μηδενικό το αποτέλεσμα».

Ο Γκέιτς, που σήμερα επίσης δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του ιδρύματός του με τις προτεραιότητες και τις προβλέψεις του, ανέφερε ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι που ζουν σε πλουσιότερες χώρες θα δουν την πανδημία να τελειώνει, με επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής, έως τα τέλη αυτού του έτους -υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί περίπου στο 70-80% των πληθυσμών τους.

Η τεχνολογία mRNA

Επεσήμανε επίσης κάποια θετικά της πανδημίας, όπως την γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας εμβολίων mRNA που χρησιμοποιήθηκε στα σκευάσματα των Pfizer-BioNtech και της Moderna.

Τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γκέιτς, τα εμβόλια mRNA θα είναι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό να αναπτυχθούν, πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα και να αποθηκευτούν, δημιουργώντας την δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων για ασθένειες όπως το HIV and και η ελονοσία.

«Δημιουργεί νέες ελπίδες για τα εμβόλια που μας λείπουν –ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Γκέιτς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters