«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 941. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να κάνουμε ανακοίνωση ότι μένουν 22 μόνο κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση, λυπάμαι πραγματικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha».
Όπως συμπλήρωσε, «τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κορωνοϊό. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, με τη δική μας διακυβέρνηση, έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή, περιμένουν εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία, και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε.
«Έχουμε 409 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 565 σε όλη την Ελλάδα. Καλό είναι, λοιπόν, να προσέχουμε τι λέμε, πώς το λέμε και τι εντυπώσεις δημιουργούμε στους συμπολίτες μας» κατέληξε για το ζήτημα των ΜΕΘ ο κ. Κικίλιας.
Ξενοδοχεία καραντίνας για νέους, ασυμπτωματικούς ασθενείς
Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid-19. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα – κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική “βόμβα”-, τους κρατάμε στο νοσοκομείο» είπε.
Όπως έκανε γνωστό, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, «προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας» εξήγησε.
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους» τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. «Η εφαρμογή των μέτρων είναι ευθύνη αφενός της οργανωμένης Πολιτείας, όμως καταλήγουν στην οικογένειά μας. Καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που είναι ευάλωτοι, που είναι ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 65 χρονών, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα.Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή» υπογράμμισε.
Ο Βασίλης Κικίλιας είπε, τέλος, πως κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κορωνοϊού. Όπως συνέχισε, «το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο “Σωτηρία” και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας κι ακολουθούν οι 174 μέχρι τον Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και προχωράμε. Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε, όσες και να έχουμε» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.