Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με αφορμή την 22α Σεπτεμβρίου η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από το ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν να την διακόψουν.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΕΑΕ τον Οκτώβριο του 2013 και σύμφωνα με αυτό, οι 25 ασθενείς από τους 42 με ΧΜΛ που μετείχαν στην ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή μελέτη EURO-SKI (EURO – Stop Kinase Inhibitors) και διέκοψαν τη θεραπευτική αγωγή με imatinib, δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή, από το 2013 μέχρι και σήμερα και παρουσιάζουν «λειτουργική ίαση της νόσου».
Οι υπόλοιποι 17 ασθενείς, στους οποίους η ΧΜΛ επανεμφανίσθηκε μοριακά, όχι όμως κλινικά, άρχισαν ξανά τη θεραπεία τους και είναι όλοι σε άριστη κατάσταση, χωρίς κανένα κλινικό πρόβλημα.
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία κάλυψε δικά της χρήματα τις συχνές (ανά μήνα/2μηνο κλπ) και απαραίτητες μοριακές εξετάσεις παρακολούθησης των επιπέδων BCR-ABL των ασθενών αυτών. Και χάρη στην πρωτοβουλία της επιτεύχθηκε για ο ΕΟΠΥΥ “γλίτωσε” 2.531.000,00 ευρώ από τη μη συνταγογράφηση φαρμάκων και την κάλυψη κόστους μοριακών εξετάσεων, κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων του προγράμματος.
Η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία
Η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία είναι ένα σπάνιο νεοπλασματικό νόσημα του αίματος που αφορά την ανεξέλεγκτη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, όταν στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μυελού των ασθενών, υπάρχει ένα παθολογικό χρωμόσωμα, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας (Ph), από την ομώνυμη πόλη των ΗΠΑ, στην οποία ανακαλύφθηκε το 1960. Προϊόν αυτού του χρωμοσώματος είναι η παθολογική πρωτεΐνη BCR-ABL, γνωστή και ως τυροσινική κινάση (TKI), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατάραξη του μηχανισμού παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων.
Η νόσος δεν είναι κληρονομική, είναι επίκτητο νόσημα και δεν παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση στις οικογένειες των πασχόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ευρώπη εμφανίζονται 1,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος.
Εξελίξεις στη θεραπεία
Από το 2001, η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα της TKI, imatinib, εξασφάλισε πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα, υπάρχουν νεότεροι αναστολείς για τη θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση (dasatinib, nilotinib), ενώ άλλοι νεότεροι αναστολείς (bosutinib, ponatinib) χορηγούνται σε ασθενείς ανθεκτικούς στη θεραπεία με τους προηγούμενους αναστολείς. Η παρακολούθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων BCR-ABL στο αίμα των ασθενών, με προτυποποιημένη μεθοδολογία, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κάθε δότης μυελού των οστών μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία, δίνοντας απλά σάλιο
Ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης αναφερόμενος στην περαιτέρω συμβολή της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στην εξοικονόμηση πόρων για την Πολιτεία, τόνισε ότι η ΕΑΕ συνεχίζει δυναμικά και με επιτυχία την τυποποίηση των 22.000 εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Εθνικού Μητρώου για την οποία έχει διαθέσει 440.000,00 ευρώ, αποκλειστικά από τα αποθεματικά της.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Κάθε δότης μυελού των οστών μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία, δίνοντας απλά σάλιο».
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η HLA τυποποίηση 1.800 εθελοντών και εντός διετίας θα έχει ολοκληρωθεί η τυποποίηση των 22.000 εθελοντών.