«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου» αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική δήλωσή του.
Όπως σημειώνει, «ο καρκίνος έχει έναν μεγάλο εχθρό: Την πρόληψη. Τομέας τον οποίο η χώρα μας έχει, δυστυχώς, φτωχές επιδόσεις. Παρόλο που η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σώζει ζωές. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έχουμε βάλει την πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποδεικνύει ότι η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί σε θέματα υγείας και ότι αναγνωρίζει πια τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος για τη Δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σήμερα η χώρα κάνει ένα νέο βήμα στην ίδια κατεύθυνση. Όπως εξηγεί, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Πολύ σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, φέροντας το όνομα ενός κορυφαίου γιατρού και οραματιστή πολιτικού, του Σπύρου Δοξιάδη.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες δράσεις υγείας προσανατολισμένες στην ολόπλευρη πρόληψη. Δράσεις που θα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές υγείας και θα είναι προσιτές δωρεάν σε κάθε πολίτη. Ο οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός πρώτης επαφής, θα καθοδηγούν κάθε πολίτη, συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις. Δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των πιο διαδεδομένων και επικίνδυνων μορφών καρκίνου. Τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η προληπτική εξέταση θα επεκταθεί και τελικά θα γίνει καθολική. «Για να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο να μη χάνεται κανείς συνάνθρωπός μας από καρκίνους που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογραμμίζει, επίσης, πως ο καρκίνος θα πάψει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά εντός των νοσοκομείων. Θα ιδρυθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας εκτός νοσοκομειακών μονάδων και θα δημιουργηθούν ομάδες κατ’ οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο. «Η περίθαλψη, η ιατρική φροντίδα, η ίαση τελικά του καρκίνου είναι υποχρέωση του κράτους. Η εγρήγορση όμως, η πρόληψη και πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια είναι χρέος όλων μας. Και έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι του εαυτού μας.
Πριν από την πρόληψη έρχεται η πρόνοια, με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους.
Γιατί η καλή υγεία είναι ατομικό κέρδος και συλλογικό όφελος» καταλήγει ο πρωθυπουργός.