Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια καινοτόμο και πρωτοποριακή εφαρμογή με την οποία μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό αλλά συγχρόνως και καλύτερη συμμόρφωση τους ασθενούς στη θεραπεία παρουσιάστηκε χθες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. (ΠΦΣ)
Πρόκειται για το TAKE CARE ένα σύστημα που περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, είπε ότι όλες οι τελευταίες έρευνες παγκοσμίως, δείχνουν ότι πάνω από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ΄ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.
Ως εκ τούτου, μια τέτοια εφαρμογή παρέχει πολύτιμα εργαλεία στον φαρμακοποιό ώστε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του για τη φροντίδα του ασθενούς και από την άλλη θα προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης στη θεραπεία τους.
Να σημειωθεί ότι ο φαρμακοποιός θα γράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.
Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή όλων των θεραπειών που λαμβάνει ο κάθε ασθενής στην πλατφόρμα του Take Care, Η εφαρμογή θα μπορεί να υποδείξει έπειτα από την πλήρη καταγραφή τις πιθανές αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στη φαρμακευτική αγωγή με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να μπορεί συντάξει τη «Κίτρινη Κάρτα» αι να την στείλει στον ΕΟΦ, στo πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Ο ασθενής από μεριά του, μπορεί είτε να γραφτεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.
Με την εγγραφή του στην εφαρμογή θα μπορεί να έχει ενημέρωση στο κινητό του για την ώρα που πρέπει να πάρει το κάθε φάρμακό του, να λαμβάνει συμβουλές για τη θεραπεία του και την πάθησή του κ.λπ.
Η εφαρμογή Take Care είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δυνατότητα χρήσης της από τους φαρμακοποιούς και όσον αφορά τη στατιστική αξιοποίηση των δεδομένων συμμόρφωσης με τη φαρμακοθεραπεία, που θα προκύπτουν από την εφαρμογή, θα μπορεί να γίνεται από εξουσιοδοτημένους φορείς.
Σύμφωνα με τη μελέτη “Medication Therapy Management: 10 years of experience in a large integrated Health Care System”, στις χώρες όπου έχει εφαρμοστεί ο τρόπος Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων (π.χ. υπηρεσία MUR στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρεσία MTM στις Ηνωμένες Πολιτείες) εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι από την εφαρμογή της διαδικασίας στα φαρμακεία που έλαβαν μέρος.
Ενώ, έρευνα του 2015 στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα φαρμακεία στην Πορτογαλία έδειξε ότι οι παρεμβάσεις του Φαρμακοποιού ωφέλησαν το κράτος κατά €879.6 εκατ., με το 54% να έχει προκύψει από την υπηρεσία Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας.